Lars Holmgren har varit lärare inom folkbildningen i bland annat foto, film och radio. Foto:

Folkbildande filmare får pris

Österåker

Årets kulturpris i Österåker gick till filmaren och folkbildaren Lars Holmgren.

Kulturpriset arrangeras av Österåkers hembygdsförening och församlingssalen är full av människor som äter lunch tillsammans efter prisutdelningen.

– Det känns givetvis roligt och hedrande att få priset. Men jag är bara en i raden av alla de som fått detta hedervärda pris. Här i trakten bor många som arbetar med allsköns konst och kultur, säger Lars Holmgren när han tar emot KK i skuggan av träden utanför församlingshemmet i Österåker.

Lars Holmgren tilldelades årets pris för sin insats inom kultur och folkbildning i Österåker.

En stor del av sitt liv har Lars Holmgren ägnat åt folkbildning, kultur och konst. Hans kulturgärning består bland annat i ett tjugotal dokumentärfilmer varav ett tiotal av dessa har visats bland annat i Sveriges Television. Den film som blivit mest omtalad är Öar i Hjälmaren (1991). Andra filmer är Affekt (1965), och Vid Öljarens sköna strand (2005).

Lars Holmgren har även skrivit dramatik och satt upp teater.

– 1994 satte jag upp ett lustspel här i Österåker. Den hette Livat på landet och blev en riktig braksuccé, säger Lars Holmgren och pekar bortåt några byggnader.

Lars Holmgren har även skrivit radiodramatik för Sveriges Radio. Medverkade skådespelare var bland andra Sif Ruud och Kjell Bergqvist.

– När jag var ung och skulle börja studera fick jag ett gott råd av en gammal lärare. Det var att jag skulle läsa det som jag tyckte var är kul, säger Lars Holmgren.

Det blev bland annat filmvetenskap på universitetet. Sedan började han själv som lärare i Stockholm på Sankt Erik och senare som lärare i foto, film och radio på den prestigefyllda folkhögskolan Biskops Arnö i Uppland.

Lars Holmgren bor i Österåker tillsammans med sin hustru.

Priset bestod av en tavla målad av konstnären Birgitta Lovén som målar koloristisk konst, oftast i olja.

– Jag fick åka dit och välja tavlan själv. Den är väldigt fin, säger Lars Holmgren.

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerkulturÖsteråkerÖsteråkes hembygdförening