Fläsk och makaroner med Ullaredssystrarna i Kerstinboda

Katrineholm

Genom tv-såpan Ullared har de blivit rikskända, och närmast kultförklarade. När Kuriren hälsade på hos Maritta i Kerstinboda bjöd hon och Gunnel på fläsk och stuvade makaroner.

När de var på Cypern ropade folk "Ullared, Ullared" och till och med deras bil är igenkänd, folk vinkar och tutar åt "Ullaredstanterna".

Första gången Maritta Söderström var i Ullared var för 36-37 år sedan. Sedan dess har det blivit många besök. De kom med i dokusåpan Ullared efter att de pratat med varandra i kön, med ganska mustigt språk:

— Gunnel sa "tur att jag är hård i magen, annars hade jag skitit ned mig" och då var det en som hörde det och skrattade. Sedan kom tv-teamet och frågade om de fick följa med oss runt i varuhuset.

Vid varje besök blir det shopping. Allt från tandkräm till kattgrejer, från Orreforsskålar till diskmedel.

— Stekpåsar. De tar 12,95 för fem, här på affären kostar en påse 49!

När de ska till Ullared kör Maritta Söderström från Katrineholm till Gunnel Hyvönen i Hofors. Sedan åker de ner till Halland, en resa på 170 mil tur och retur.

— Gubben säger "åk dit och handla så sparar du in resan", säger Gunnel Hyvönen.

På youtube finns det massor av klipp, där de är råa men ändå både roliga och hjärtliga mot varandra, där de badar badtunna och letar igenom Gekås efter fläsk. För fläsk, det älskar de, båda två.

— Det är gott! säger Maritta Söderström

— Det ska vara lättrimmat, det får inte vara för salt. Och svålen ska vara kvar, säger Gunnel Hyvönen.

Den här dagen får Kuriren vara med när systrarna steker fläsk och lagar stuvade makaroner.

Makaronerna får koka upp i vatten, som sedan Gunnel Hyvönen slår av, innan hon häller på mjölken.

— Man får ta det lugnt och försiktigt och behärskat, säger hon.

— Kan du det, undrar systern.

Sist när de var på Ullared stekte de fläsk åt personalen. Men makaronerna blev vidbrända.

— De hade en sådan rostfri kastrull. Det ska vara emalj, som de hade förr, säger Gunnel Hyvönen, men Maritta Söderström konstaterar att också hennes kastrull är rostfri. Sedan mumsar de vid Marittas köksbord. Men maten på Kristallen-galan, där de nyligen var med, var inget vidare:

— Det var kokt rödbeta i små bitar och kyckling som var inlindad, och så svampar med täcke som var segt. Så fick man fyra halva jordgubbar, men de var goda, säger Maritta Söderström.

  • Maritta Söderström och Gunnel Hyvönen har blivit kändisar genom tv-programmet "Ullared". Här steker de fläsk och lagar stuvade makaroner i Marittas kök i Katrineholm. Foto:
  • Foto:
1/

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKultur/NöjeMatTvWEBB_TV
Relaterat