"På vår skola finns det en stor lönn som vi gillar att klättra i på rasterna och när vi är på fritids", berättar Theodor Lönn i klass 2b om vinnarbilden. Foto:

Favoritlönnen gav klassen förstapriset

Valla

Klass 2b på Valla skola går på jullov med en stärkt klasskassa. Fotot av favoritlönnen tog hem förstapriset i Minibladets läsarbildstävling. Och på lovet står nya fotoutmaningar på schemat.

Uppdraget från Minibladet var att fotografera vad som händer i ens stad. Klass 2b på Valla skola, som hela terminen jobbat med journalistik med hjälp av Katrineholms-Kurirens avdelning Minibladet, nappade. De var på fotosafari i Valla samhälle och fångade bland annat silon på bild. Många fortsatte också att fotografera över en helg och Lily Olofsson-Linde berättar att hon lyckades fånga tre älgar från fönstret hemma. Så ser hennes vardagsmiljö ut.

Många i klassen skickade in sina fotobidrag till Minibladet. Bland de inskickade bilderna fanns också Theodor Lönns foto av klassens favoritlönn på skolgården.

– Vissa klättrar ända upp i toppen, säger Theodor Lönn och menar att trädet är som ett klubbrum.

Den som inte kommer upp själv brukar kunna få hjälp av andra. Fast just nu, i vintertid, ligger klättrandet på is.

– På sommaren är det favoritplatsen, säger Theodor Lönn och på bilden som kammat hem förstapriset syns också ett stort antal elever i trädtoppen.

Bilden fångade juryns tycke och i motiveringen står att läsa:

I trädet sitter skolbarn som lyckats klättra upp och med himlen som bakgrund hänger de höstgula lönnlöven kvar på grenarna. Detta är en mycket inspirerande läsarbild och det beror inte bara på den vackert komponerade bilden och dess varma färger. Det mest uppmuntrande med bilden är att i rubrik och bildtext framställs detta underbara klätterträd som symbol för hela Valla skola där barnen får klättra och njuta av trädet.

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom uppvaktar Theodor Lönn och klass 2b med förstapriset i Minibladets läsarbildstävling. Foto:

En stolt Theodor Lönn tog emot diplom och besked om att 1500 kronor kommer att sättas in på klassens konto.

– Vi kan spara pengarna och åka på en klassresa, föreslår Milton Blom.

Men först är det dags för jullov. Och då kommer eleverna att få fortsätta fotografera. Efter prisutdelningen stod nämligen fågelmatstillverkning på schemat och när de sedan serverar fågelmaten hemma under jullovet får de i uppdrag av sin klassmentor Petra Jansson att fånga fåglar på bild.

Petra Jansson ser stora fördelar med att jobba med journalistik i skolan och menar att det ökar medvetenheten om källkritik.

Förutom läsarbilder har eleverna bidragit med enkäter till Minibladet och med egna tolkningar till den adventskalender om barnkonventionen som just nu publiceras i bland annat Katrineholms-Kuriren. Lily Olofsson-Linde finns med under lucka nio.

– Det handlar om alla barns rätt att lära sig att cykla, berättar hon om tolkningen av artikel 31 som säger att varje barn har rätt till lek, vila och fritid.

– Att det finns en mottagare i det vi gör ger en helt annan glädje, säger Petra Jansson och berättar att eleverna nu också börjar producera det egna Vallabladet på skolan.

Och till våren väntar reportagearbete för klass 2b.

Klass 2b lär mer om samhället genom journalistik och förklarar att det är roligt att skriva om olika saker i vardagsmiljön. Foto:

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenVallaJournalistik
Relaterat