I både Katrineholm och Vingåker kommer den som är folkbokförd i Faluns kommun att kunna förtidsrösta. Foto:

Falubor kommer kunna rösta här

Katrineholm/Vingåker

Den 7 april hålls omval i Faluns kommun och förtidsröstning förbereds i landets alla kommuner.

När rösterna skulle räknas i kommunvalet i höstas gick det snett i Falun. En postsäck med 126 förtidsröster till kommunvalet kom inte fram i tid och eftersom de rösterna kunde ha påverkat utgången i valet måste det hållas omval.

Omvalet bekostas av staten via Valmyndigheten och landets alla kommuner måste erbjuda Falubor på vift möjligheten att förtidsrösta.

I Vingåkers kommun är Josefin Frank valsamordnare och hon berättar att förtidsröstningen kommer att ha öppet tre dagar i kommunhuset.

Förtidsröstningen kommer att vara öppen den 2, 3 och 4 april inför att det ordinarie valet hålls i Falun. Rätt att rösta har den som är folkbokförd i Faluns kommun och Valmyndigheten kommer att sända ett röstkort till folkbokföringsadressen.

I Katrineholms kommun är Axel Stenbeck valsamordnare och förtidsröstningen kommer bara att erbjudas under en dag.

– Sannolikheten att någon från Falun kommer att rösta här är ganska låg, därför kommer vi enbart att erbjuda förtidsröstning den 1 april. Valmyndighetens rekommendation är att vi inte ska ha öppet på valdagen eller helgen. Man vill helt enkelt inte göra samma misstag en gång till med för sent inkomna röster, förklarar han.

Vid omval har kommunerna stor frihet att själva bestämma tider för när förtidsröstning erbjuds.

– Enligt vallagen ska kommunerna erbjuda förtidsröstning även på valdagen, men detta gäller inte vid omval, säger Axel Stenbeck och konstaterar att stora delar av det material som blev över från riksdags-, kommun-, och landstingsvalet i höstas kommer att kunna användas vid omvalet.

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

Vingåkers kommunKatrineholms kommunKommunalpolitik
Relaterat