Ett kattäventyr med lyckligt slut

Katrineholm

I söndags gav sig kattkillen Tiger från Motala ut på sitt livs resa. Han liftade 13 mil med ett flyttlass och hamnade i Katrineholm, men nu har han återförenats med sin ägare tack vare efterlysningar på Facebook.

Nioårige norska skogskatten Tiger gör skäl för sitt namn. Han är en ståtlig kattherre med yvig päls och ett stort mått av äventyrare i sig. I söndags stod ett flyttsläp parkerat utanför grannkåken hemma i Motala och Tiger tog tillfället i akt att ta sig en titt. Föga anade han väl att han skulle hamna på Vika återvinningscentral i Katrineholm.

När ekipaget rullade mot Katrineholm var det med en långhårig fripassagerare i lasten. Först på måndagsförmiddagen, när de som han liftat med skulle kasta skräp, for han ut som en raket ur släpet på Vika återvinningsstation och försvann. De efterlyste honom i en lokal grupp för försvunna katter på Facebook och Paula Lindqvist, som driver föreningen Tre tassar engagerade sig och åkte ut till Vika och ställde ut mat. Hemma i Motala letade Tigers matte Fia Forsberg med ljus och lykta.

— Han följer jämt med när jag går ut med hundarna. På kvällen sitter han alltid och väntar under samma lyktstolpe och när han inte gjorde det i söndags kväll förstod jag att han var borta, berättar Fia Forsberg.

Via en vän som är djurkommunikatör (en person som påstår sig kunna kommunicera med djur på telepatisk väg) fick hon veta att Tiger skulle befinna sig i ett trångt utrymme med lådor och Fia trodde att han smitit in i ett källarförråd. På onsdagskvällen tog nya grannen kontakt för att berätta att Tiger följt med hans flytthjälp till Katrineholm och hoppat av på en soptipp.

— Det var lite chockartat och jag fick panik, jag känner ju ingen i Katrineholm och trodde han var borta för alltid. En vän hittade efterlysningen på Facebook-sidan i Katrineholm och jag gjorde ett eget inlägg som delades över 900 gånger, säger Fia Forsberg.

Det blev den tidigare KK-medarbetaren Britt Rahm, som numera är avfallshandläggare på Vika, som fick fatt på Tiger. Tidigt på torsdagsmorgonen när hon kom till jobbet fick hon syn på rymlingen.

— Efter att följt med honom och gjort mitt bästa med övertalning på ”kattspråk” kom han fram och jag tog med honom till vårt omklädningsrum och gav honom vatten, berättar hon.

Under torsdagen fick Tiger pusta ut hemma hos Paula Lindqvist på Tre tassar och det blev ett kärt återseende framåt skymningen när matte kom.

— Jag vill verkligen tacka alla som engagerat sig, det är en fantastisk känsla att han hittades. Nu blir det utegångsförbud ett tag. Något straff ska han ha för att han smet, men det blir nog bara några dagar för han är en inbiten utekatt, säger Fia Forsberg och skrattar.

  • Efter oroliga dagar av letande fick Fia Forsberg veta att katten Tiger hade liftat med ett flyttlass till Katrineholm. Nu har de återförenats tack vare efterlysningar på facebook. Foto:
  • Hemma hos Paula Lindqvist som driver föreningen Tre tassar fick Fia Forsberg hämta sin ögonsten Tiger. Foto:
1/

Mer om Tiger

Tiger är en nyfiken och kelig kille som älskar barn. Han har en förlamad svans, men är busig och livlig. Ett år gammal blev Tiger skrämd av en hund och var på rymmen i ett halvår. Hemma väntar kattkompisarna Flisan och Pepsi som han varit som en pappa för och uppfostrat.

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmHusdjurKatt