• Mogens Grathwohl, Carlos Ochoa, Claudia Grathwohl och Alexander Grathwohl höll restaurangen öppen för alla som behövde få i sig lite julmat på julafton. Totalt letade sig 65 gäster till Claudias kök och många av dem var nyanlända invandrare. Foto:
  • Mogens Grathwohl och Carlos Ochoa redo att servera julmat på Claudias kök. Foto:
1/

En jul för de ensamma – också en jul för nyanlända

Katrineholm

På Claudias kök kunde de som ville ha gratis julmat få sig ett skrovmål på julafton. Runt 65 personer besökte restaurangen och nästa år ska Claudia Grathwohl återigen ha öppet för behövande.

Det var en lugn stämning som mötte besökare på Claudias kök under julaftons förmiddag. Den murriga restaurangen var varken pråligt inredd med juldekorationer eller annat som gav ett överlastat intryck. I stället rådde en ro som inte är många förunt på julafton.

Då Kuriren besökte Claudias kök hade 16 besökare tagit sig dit. Några ensamma män satt vid några bord, en kvinna, ett par män åt tillsammans och så en familj med två vuxna och två barn.

Bakom disken stod personal ur familjen Grathwohl och langade fram Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv eller vad man nu ville ha. Var man sötsugen så var det heller inga problem. Allt från wienerbröd och kakor till rent godis fanns i överflöd.

– Det är flera företag som har skänkt både mat och pengar, säger Claudia Grathwohl som anordnat julen för ensamma.

Carlos Ochoa langar upp lite julmat på tallriken. Foto:

Men det är inte bara ensamma människor som tog sig ut till Videvägen på Lövåsen denna julafton.

– Det som överraskade mig mest var att det var så många nyanlända, många muslimer, säger Claudia Grathwohl.

Det var tänkt för de ensamma, men nu ser jag att många nyanlända också behöver det här.

Hon har försökt sprida information om evenemanget till så många som möjligt, till och med EU-migranterna har hon talat med.

– Men de är nog rädda för att förlora inkomst den här dagen.

Dessutom kom människor från Irak, som inte kunde tala svenska alls, in till henne med lappar där det stod Claudias kök. Hon vet inte alls hur de har fått reda på att det fanns julmat där.

– Jag tänkte starta en tradition, kanske i samarbete med kyrkan. Det var tänkt för de ensamma, men nu ser jag att många nyanlända också behöver det här, säger Claudia Grathwohl.

En riktig godistallrik kan man vara värd på julafton. Foto:

Totalt 65 julluncher delades ut på Claudias kök under julafton. En person kom även och hämtade mat till sin granne som inte kunde förflytta sig, berättar Claudia Grathwohl som var nöjd med dagen, trots att hon hoppats på fler gäster.

Hon tror att det är lite skamligt för många att besöka ett sådant här evenemang, men ändå tänker hon ha öppet nästa jul också.

– Vi fick in några familjer som uppskattade det vi gjorde, säger hon.

Totalt hade människor swishat in 11 800 kronor till Claudia Grathwohls jullunch för att hjälpa de som behöver det.

– Det är helt fantastiskt, säger hon.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmJulMat
Relaterat