1/

Egendomligt jaktäventyr för ingenjör i Katrineholm

Kuriren för 100 år sedan

Katrineholms livsmedelsnämnd meddelar, att de som blevo utan kaffe på A-kupongen före nyår, nu kunna få tillhandla sig sin ranson i konsumtionsföreningen intill den 12 dennes. Hur snart det kan bli en ny tilldening, det står i det blå.

På Katrineholms epidemisjukhus vårdades i fjol 72 patienter, 40 för scharlakansfeber, 28 för difteri och 4 misstänkta smittkoppsfall.

Trenne teaterföreställningar gavs under lördagen och söndagen å Stora Teatern av Carl Durells sällskap, som på lördagskvällen uppförde pjäsen "Himlen på jorden" samt på söndagen "Skeppargatan 40" och "Bock-Anders Ersson och hans pojke". Spelet var flott och applåderna hjärtliga.

Ett egendomligt jaktäventyr var en ingenjör i Katrineholm i dag ute på. Han kom Fredsgatan framåt för att i något ärende bege sig in i skogen till vänster om järnvägen. I ett snår upptäckte han en stor slaghök, som överfallit en tjädertupp. Höken tog till flykten, kvarlämnade tjädern å valplatsen. Vår ingenjör bemäktigade sig tjädertuppen, ett synnerligen stort och ståtligt exemplar. Fågeln var ännu varm, men hade nyss dött.

Världskriget: Det beräknas att 5,000 danskar från Nordschleswig fallit i världskriget på tysk sida.

Berlin, måndag. Officiellt meddelas: Tyskland har erkänt Finlands självständighet.

Kuriren för 50 år sedan

Vingåker har ingen representant med i den svenska truppen till vinterolympiaden i Grenoble, som snart tar sin början. Men ändå kommer Vingåker på sätt och vis att "synas" mer utåt än någon annan plats i Sverige tack vare Widengrens i Vingåker, som fått äran att sy de 115 olympiakostymerna. När man därför ser ledarna med prins Bertil och kronprinsen och de aktiva med stjärnor som Assar Rönnlund, Jonny Nilsson o. s. v. i spetsen kan vi i våra trakter tänka på att de prydliga kostymerna kommer från Vingåker...

Sex poäng till Södermanland blev helgens bandyfacit. KSK svarade för bedriften att ta full pott i bägge sina drabbningar, medan Hälleforsnäs i en verkligt dramatisk match besegrade Vetlanda på söndagen.

Uppslutningen till Vietnamdemonstrationen i Katrineholm på trettondagen blev spontan. När demonstrationståget startade från Järnvägsparken klockan 16.30, kunde man räkna ett 70-tal deltagare, de flesta unga män eller kvinnor.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-Kuriren100 årHistorianostalgi
Relaterat