Med hjälp av deckarfall via en app vill författaren Susanne Mac Fie och illustratören Roland Mac Fie få unga att röra på sig, klura och läsa.

Deckarslingor öppnar i Katrineholm

Katrineholm

En ny app ska få unga att röra på sig, samtidigt som den utmanar att lösa deckarfall och kanske lockar till läsning. Två deckarslingor finns från och med lördag i stan.

Deckarböckerna Hemliga klubben av Susanne Mac Fie, som handlar om deckarduon Moa och Måns, är enligt nätbokhandlarnas statistik populära i Katrineholmsområdet. Därför har företaget Memostories bestämt sig för att lansera sitt interaktiva mobilspel i Katrineholm.

– Vi har tänkt täcka hela riket så småningom, men siktar nu in oss på vissa städer. Katrineholm är lagom stort att lägga deckarfall i, säger Roland Mac Fie, som driver Memostories tillsammans med böckernas författare.

Deckarslingorna i Katrineholm startar i Sveaparken respektive på Stortorget. Den som vill testa laddar ner hemliga klubben-appen i mobilen och startar. Ledtrådar med frågor att svara på och platser att gå till dyker då upp undan för undan och manar deckaren att lösa frågorna, klicka och på så vis få nya ledtrådar som leder promenaden framåt genom stan. Appen använder sig av utomhuspositionering för att hitta och ge ledtrådar till deltagaren, som ska försöka lista ut vem den skyldiga i deckarfallet är.

En deckarslinga är ungefär en kilometer lång och Roland Mac Fie uppskattar att promenaden inte tar längre tid än max en timme.

– Genom deckarslingorna vill vi försöka motivera unga att röra på sig mer och läsa mer, säger Roland Mac Fie, som också är illustratör till Hemliga klubben-böckerna, och poängterar att den som går slingan inte behöver ha läst böckerna för att kunna agera deckare.

Sammanlagt finns i dag 15 böcker i serien Hemliga klubben. Första boken släpptes 2010.

Deckarappen är anpassad för unga från ungefär sex år och uppåt. Skaparna påpekar att barnen här inte möts av reklam eller annonser av annat slag.

I mars i år tilldelades Susanne och Roland Mac Fie priset Årets turistföretagare på entreprenörsgalan i hemorten Alingsås. I hemorten har de nio år i rad arrangerat fysiska deckarvandringar med Hemliga klubben-koncept.

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmHälsaKultur/Nöjebarn och familj
Relaterat