• De unga företagarna Kajsa Sjökvist, Elliot Norlander, Emma Hedman och Johanna Egestål har på ett halvår gett ut sin egen kokbok "Simple meals" som har underrubriken "Jag vet vad jag borde äta, men jag får inte till det". Foto:
  • Kokboken "Simple meals". Foto:
  • De unga företagarna Kajsa Sjökvist, Elliot Norlander, Emma Hedman och Johanna Egestål har på ett halvår gett ut sin egen kokbok "Simple meals". Foto:
1/

De vill få oss att laga mat trots en stressig vardag

Katrineholm

Recept, men också handfasta råd om hur man förenklar sin matlagning med bra förberedelser. Det innehåller UF-företaget Simple meal:s nyutgivna kokbok.

Handen på hjärtat, hur lätt är det inte att gå genvägar med färdigmat när tiden inte räcker för kulinariska krumbukter i vardagens ekorrhjul. Det vill gymnasieeleverna Kajsa Sjökvist, Elliot Norlander, Emma Hedman och Johanna Egestål ändra på.

De går i tvåan på Lindengymnasiets ekonomiprogram och under höstterminen var det dags att starta UF-företag. Genom konceptet Ung företagsamhet får eleverna under ett läsår starta, driva och avveckla ett eget företag.

I början av september när Kajsa, Elliot, Emma och Johanna startade sitt UF-företag Simple meal var det med en helt annan affärsidé än kokboksförfattande.

– Vi tänkte laga matlådor, men för det krävs ett godkänt kök. Sen insåg vi att vi inte skulle klara av att laga 60 matlådor i veckan. När jag föreslog för de andra att vi skulle göra en kokbok var alla med på det, berättar Emma.

Det senaste halvåret har flugit fram och de unga företagarna har lagt ner mycket tid på sin kokbok.

– Vi har jobbat varje onsdagskväll mellan 16 och 22. Med en tajt deadline måste man få ihop det, förklarar Johanna.

Klimat och hälsa har stått i fokus och men även hur man kan förenkla matlagningen genom att förbereda sig.

– Till exempel kan man hacka och koka grönsaker som ligger färdiga i kylen när man ska laga middag, säger Johanna.

Alla recepten utgår från kriterier som dietister och diabetessköterskor har satt ihop och kokboken Simple meals ger ett proffsigt intryck.

– Vi hyrde in fotografen Bobo Lindblad som även har gjort all grafisk design. Vi ville göra det seriöst och bra, berättar Elliot.

För en vecka sedan hämtade de första 200 kokböckerna från tryckeriet och hälften av dem har de redan sålt på en mat- och hållbarhetsmässa i Nyköping. Även Katrineholms bibliotek har köpt in kokboken och nu ska de trycka ytterligare 200 stycken.

– Det är jättekul och under två veckor ska två av våra rätter lagas av alla kommunala kök som vegetariskt alternativ, berättar Emma.

Att på ett halvår ha fått ihop en egen kokbok har gett mersmak och nya insikter.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort. Det har gett erfarenhet och kunskap om hur det är att driva företag, konstaterar Kajsa.

Ung företagsamhet

Ung företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som utbildar elever i entreprenörskap. Över 400000 elever har drivit UF-företag sedan starten 1980.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

LindengymnasietKatrineholmMatUF-företagandeUngdomar
Relaterat