Mariam Yassin är en av ledarna som ska peppa löpargruppen mot slutmålet: att springa en mil. Foto:

De peppar till löpning med flera mål i sikte

Katrineholm

Tio veckors träning av kropp och knopp kan ge erfarenheter för livet. I hårt snörade skor tar en grupp ungdomar i Lyckliga gatorna nu sina första löparsteg mot ökad självkänsla och målmedvetenhet.

Backavallen, kall marskväll i A-läktarens skugga. En efter en ansluter de, tonåringarna som kommer för mer än att träna styrka och uthållighet.

De är här också för att känna att de kan lyckas. För att lära sig sätta mål och nå dem. Och för att ha kul ihop, naturligtvis.

De tas emot med uppmuntrande hej! av ett gäng ledare från Lyckliga gatorna. Det kommunala projektet driver verksamheter och aktiviteter för barn mellan sju och 15 år. Men de som går på högstadiet deltar inte i samma utsträckning som de yngre.

– Vi har frågat oss hur vi ska fånga upp de lite äldre i en aktivitet som kan hålla i. Då kom Löparakademin på tal, säger Jenny Skarstedt, verksamhetschef på kulturförvaltningen.

Organisationen jobbar ideellt för jämlik hälsa och social inkludering – med löpning som redskap.

– Vi gillar hur de använder fysisk träning som metod för måluppfyllnad, säger Skarstedt.

Löparakademin gillar också Lyckliga gatornas arbete och sa ja till ett samarbete. Det är unikt. Det är första gången organisationen deltar i ett projekt utanför storstadsområdena.

Gensvaret från målgruppen Katrineholm har varit över förväntan. 40 högstadieungdomar har anmält sig till tioveckorsprogramnet som nu inletts.

– Det blir en spännande resa för dem att göra det här tillsammans, säger Johanna Karlsson, aktivitetssamordnare för Lyckliga gatorna.

Ingen tidigare erfarenhet av löpning behövs. Förvisso ska deltagarna träna teknik, styrka och kondition. Men passen med kompletterande workshops syftar framför allt till att stärka ungdomarnas tro på sig själva och lära dem jobba målinriktat.

Målen sätter de unga själva och kan sträva mot vad som helst: att höja engelskabetyget i skolan, att få bättre socialt självförtroende.

– Vi ska lära dem springa men också att må bra, säger Mariam Yassin.

Hon, Lena Sandberg, Omran Suleiman, Benjamin Aljic, Andreas Dahlström och Roberto Amedi har utbildats för att leda deltagarna. De ska fungera som mentorer och peppa löpargruppen mot slutmålet: att springa en mil.

– Efter det hoppas jag att vi kan återsamlas och springa KK-joggen – i t-shirts med trycket ”Vi sprang på Lyckliga gatorna”, skrattar Skarstedt.

– Det blir tungt, nickar Mariam Yassin och knyter näven.

Trappa med delmål leder mot slutspurtens mil

I arbetet med att träna målinriktat peppas deltagarna av delmål i en utmärkelsetrappa. Efter ett visst antal träningar och workshops får de belöningar, till exempel ett par sprillans nya löparskor.

Gruppens slutmål är att springa en mil i Kungsholmen runt-loppet den 11 maj.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmMotionTräningUngdomar
Relaterat