Micke Ngu och Amadeus Escobar är två av eleverna som ska bjuda på mat som passar diabetessjuka. Foto:

De lagar diabetesmat för provsmakning

Katrineholm

Under sex veckor har eleverna på restaurangprogrammet ägnat sig åt diabeteskost. Nästa vecka dukar de upp de nya rätterna för provsmakning.

Det hela började när läraren Daniel Andersson var på 40-årskontroll på Lindens vårdcentral. Där fick han kontakt med diabetessköterskan Maria Björklund. De började prata kost. Diabetessköterskan berättade bland annat att kafeterian på Kullbergska sjukhuset ska bli ett mer hälsosamt kafé. Daniel Andersson blev inspirerad

— Jag tänkte att det här är ju perfekt, det här kan våra elever också jobba med, säger han.

Under sex veckor har eleverna i årskurs tre som läser kursen specialkost ägnat sig åt just diabeteskost.

Diabetessköterskan Maria Björklund har varit på Lindengymnasiet och föreläst om diabetes. Därefter har eleverna skapat smart och näringsriktig mat som passar personer med sjukdomen.

— Maten innehåller mindre socker och mindre vitt mjöl, berättar eleven Amadeus Escobar som läser kursen och som varit med och tagit fram maten.

Tillsammans med eleven Micke Ngu berättar han att de tagit fram tre olika rätter: en paj, en desserttallrik och en pizza.

När det gäller pizzan och pajen har de framför allt gjort en annorlunda botten. Pizzabotten är gjord av ett nyttigare tortillabröd och pajbotten består av kikärter och lite kokosmjöl.

De har även testat att göra en blomkålsbotten.

— Den krympte mycket men kan annars vara ett bra alternativ, säger Daniel Andersson.

Desserttallriken består av en dadelboll, en smoothie och surt godis.

Åtta elever har deltagit i arbetet med att ta fram de nya rätterna.

— Det har varit spännande att sätta sig in i någon annans situation. Det är svårare att laga den här typen av mat men det har också varit väldigt roligt, säger Amadeus Escobar.

— Det är väldigt mycket socker i det mesta, konstaterar Micke Ngu.

Nästa torsdag, den 19 oktober, kommer rätterna att dukas upp i Lindengymnasiets matsal. Då finns det möjlighet att bekanta sig med de nya rätterna som eleverna tagit fram, provsmaka och ta del av recepten.

Diabetes

Vid diabetes typ 1 har kroppens egen produktion av insulin slutat att fungera.

Vid diabetes typ 2 kan kroppen fortfarande producera insulin, men mängden som produceras räcker inte för kroppens behov.

Cirka 450 000 människor har diabetes i Sverige, enligt Diabetesförbundet.

50 000 av dessa har diabetes typ 1.

Källa: diabetes.se

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

LindengymnasietMatSjukdomarSkola
Relaterat

Mest delat denna vecka