Yvonne Hagström som är nyinflyttad i Katrineholm fick svar på sina frågor av utredaren Jennie Lind. I bakgrunden ses Sven Björving och planarkitekt Therese Lindgren. Foto:

Katrineholmare fick ta del av framtidens stad

Katrineholm

Under tisdagen bjöd kommunen med katrineholmarna på en digital resa där de fick ta del av hur Katrineholm ska utvecklas de kommande åren när det gäller nya bostäder, skolor, äldreboende och stråket genom stan.

Yvonne Hagström var en av dem som ville följa med på färden. Hon har tidigare haft sommarställe i Katrineholm. Nu bor hon i Katrineholm året runt.

— Jag vill hemskt gärna veta vart jag hamnat, säger hon.

Hon var lite extra nyfiken på Drottninggatan, eftersom hon bor i det nybyggda huset, mittemot bion. Men hjälp av det stora visualiseringsbordet visade utredare Jennie Lind hur gatan ska förvandlas med sittbänkar och trädplanteringar. Bilar som kör i gångfart ska också öka trivseln och trafiksäkerheten.

— Det vanligast är att man börjar titta på hur det ska se ut runt sitt eget hus och sedan jobbar sig utåt, berättar Jennie Lind.

Samhällsbyggnadsförvaltningen passade också på att visa den film som de tagit fram och som visar, med hjälp av 3d-modeller, var det exempelvis planeras nya bostäder, skolor, äldreboende, nya gemensamma ytor och mark för nya etableringar under de kommande åren.

— Det är visuellt tilltalande och lätt att förstå. Vi vill ju öka insynen och förståelsen för det vi gör, säger Josefine Karlsson, kommunikatör på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Kerstin Engman och Berit Hansén tittade nyfiket på filmen.

— Jag tror att det blir väldigt bra bara allting blir färdigt, säger Kerstin Engman.

Båda två bor på Norr och var därför lite extra nyfikna på den stadsdelen.

— Jag går där med mina stavar och brukar fundera på hur det ska bli med alla nya hus, säger Berit Hansén.

— Och så ska det bli roligt att få en skola till på Norr, det är ju så mycket barn där, säger Kerstin Engman.

Sven Björving var mest nyfiken på stråket genom stan. Han har bara sett det flyktigt tidigare. Nu ville han studera det närmare.

— Jag är ganska positiv till det men jag vet flera som inte gillar att de inte kommer att kunna köra från norr till söder i full fart framöver. Men jag tycker nog att det ligger i byggnadsplanens natur, att flytta på bilarna och låta cyklisterna och de gående ta mer plats.

Arrangemanget var en del av den digitala veckan.

För den som är intresserad av Katrineholms utveckling finns samhällsbyggnadsförvaltningen på plats på Kulturhuset Ängeln även på torsdag eftermiddag.

Planer för 2018

Under 2018 fortsätter arbetet med att förvandla genomfarten till stråk.

Stråket sträcker sig från Biltema i öster till Djulö kvarn i söder.

Fjärilen, Gläntan och Lunden är tre nya platser som ska byggas längs stråket.

Områdena kallas för shared space. Det är ett begrepp för en plats där bilar, cyklar och gående samsas på samma yta.

Platsen ska bjuda in omgivningen till att vistas i området och samtidigt bidra till rörelse och skapa ett stadsrum för alla.

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKulturhuset ÄngelnBostadITTrafik
Relaterat