• Alf Larsson berättar om Vråfolkets levnadstid och visar upp de vapen som de använde. Pilbågen användes för att jaga mindre djur medan spjuten användes till att jaga större djur som älgar. Foto:
  • Brödet serverades tillsammans med lite rökt vildsvin eller gravad lax. Foto:
  • Brödet tillagades av Sylvia Larsson under tiden besökarna fick en guidad visning av Alf Larsson. Foto:
  • Hyddorna är byggda på en stengrund och med lera och vass på taket. Foto:
1/

De fick ett smakprov av stenåldern

Katrineholm
annons

Besökarna i Vråbyn fick uppleva hur livet såg ut under stenåldern. Det serverades rökt vildsvin och nybakat bröd precis som på den forna tiden.

Chansen att få leva sig tillbaka i tiden och få se hur människor för snart 6 000 år sedan levde lockade besökare till Vråbyn under fredagseftermiddagen.

Hembygdsföreningen Vråfolket bjöd in till en guidad busstur och 22 personer var på plats för att hämta in nya kunskaper.

Guiden och föreningsmedlemmen Alf Larsson välkomnade alla besökare iklädd en traditionell stenåldersklädsel, det vill säga en päls. Han berättade hur människorna på den tiden levde och demonstrerade hur de gjorde för att få i gång eld.

Föremål som krukor och vapen, som de låtit tillverka efter de arkeologiska fynd som hittats på platsen, visades upp.

— De här krukorna är gjorda efter hur krukskärvorna såg ut som arkeologer hittade på platsen, berättar Alf Larsson.

Pilbågarna var gjorda av almträ och pilspetsarna av flintasten.

— Flintan ska helst vara färsk för då är det lättare att forma den.

En som ville lära sig mer om trakten var Britt Johansson.

— Det är första gången jag är här och jag tycker det här är jätteintressant. När vi åkte utomlands förr åkte vi alltid på utgrävningar, säger hon.

Där Vråbyn är uppbyggd låg för omkring 5 300 år sedan havet och bara en lite bit bort levde människorna på den mark som i dag är skyddad efter utgrävningarna.

Men i Vråbyn får besökarna leva sig tillbaka och kan med hjälp av de uppbyggda hyddorna skapa sig en tanke om hur det kunde ha sett ut.

— Det är väldigt kul att se det här. Tänk att marken var 54 meter lägre här då pågrund av att den hade tryckts ner av isen, säger Christer Drevin.

Mat blev det också för besökarna som lagades av Sylvia Larsson.

— Det blir rökt vildsvin och nybakt bröd som tillagas på stenhäll. Lite rökt lax och lingondricka blir det också, säger hon.

En överraskning blev det också för besökarna som fick se ett afrikanskt doundoun-dancing framträdande som leddes av Maria Ndoye och hennes man Essa Ndoye.

Efter stoppet provsmakningen i stenåldersbyn fick besökarna kliva på bussen igen för en tur till Vråfolkets museum.

De levde sig in i stenåldern och fick ett smakprov av maten

En hel del historieintresserade var på plats i Vråbyn för att lära sig mer om stenåldern och självklart smaka på lite stenåldersmat.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

StenåldernVråbynKatrineholm
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka