Flera hundra gick med i prideparaden. Foto:

De blev bönhörda under prideparaden

Vingåker

Stolta bar de regnbågens alla färger under lördagens prideparad. Många ville vara med och stå upp för alla människors lika värde. Efter att tåget hade hunnit några hundra meter slog regnet till och öste ner.

För att få fram en regnbåge behövs sol, värme och regn. Lördagens parad fick allt detta. Solen sken tidigare under dagen, deltagarna stod för värmen och de hundratals som marscherade hann inte långt innan himlen öppnade sig och regnet öste ner. Deltagarna lät sig dock inte avskräckas.

  • Foto:
  • Jonathan "Jonis" Andersson bar prideflaggan. Foto:
  • Foto:
1/

– Vi har bett om regn hela sommaren och nu blev vi bönhörda, säger Sara Lund.

Sara Lund höll tal och underhöll Foto:

Hon var på plats för att hålla årets pridetal och vara konferencier.

– Jag pratar inte så mycket om HBTQ utan mer om mänskliga rättigheter. Många tror fortfarande att pride bara handlar om HBTQ men det har blivit större, starkare och har mer bredd.

  • Foto:
  • Foto:
1/

Paraden startade vid badhuset och kom i mål vid Säfstaholms slottspark. Väl framme fick många bråttom hem för att byta om till torra kläder, men kom sedan tillbaka under kvällen.

  • Erika Rask, Vingåkersbo Foto:
  • Örebrokexen ledde allsången. Foto:
  • Siri Ward, jobbar i kommunen Foto:
1/

Örebrokexen var på plats för att leda publiken i svängande allsång med många klassiker. På plats var även multibegåvade Sara Svensson, som till vardags jobbar som kock och i år vunnit Arlas guldko. På scen med gitarr, framförde hon två egenkomponerade låtar varav den ena var en kärleksförklaring till Vingåker. Sedan blev det mer allsång och Sara Lund underhöll innan Chris Kläfford, känd från Idol, avslutade kvällen.

Lena Ångnell och Carina van Steenbergen, samt hunden Louis Foto:

– Det är en trevlig folkfest och vi tycker det är viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter och att alla får vara den man är, säger Lena Ångnell och Carina van Steenbergen, besökare.

I år var prideparaden en del av avslutningen på kommunens sommaraktiviteter.

Cirkus cirkör Foto:

Programmet vid Säfstaholms slott började flera timmar innan paraden kom dit och då sken solen på alla hundratals barn som deltog i olika aktiviteter.

– Jag är tacksam för att det har varit en så stor uppslutning i dag, att folk kommer, säger Elin Pettersson, upplevelsesamordnare i Vingåkers kommun.

Även Johan Tranquist, upplevelsechef i kommunen ville tacka deltagarna.

– Jag är överväldigad över att så många kom. Det här är en viktig symbolisk handling.

Prideparaden Vingåker

Arrangör är kultur- och fritidsförvaltningens avdelning Upplevelser.

Det är fjärde året paraden anordnas.

Paraden var öppen för alla som ville delta.

Läs mer om dessa ämnen

Säfstaholms slottVingåkerPride