Blommor och ljus intill platsen vid Östra skolan i Katrineholm där en 35-åring sköts till döds i maj 2017. Nu har domen kommit och en 22-årig man döms för mordet. Katrineholms-Kuriren valde att namnge honom i samband med domen och chefredaktören redogör i krönikan för varför.

Därför publicerar vi namnen på de morddömda

Chefredaktörens krönika

I tisdags kom domen i en av de största polisutredningarna i Katrineholms moderna historia. En utredning på tusentals sidor, som omfattar en lång rad brott, kopplade till varandra.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Domen kom på dagen ett år efter att en 35-årig småbarnspappa skjutits ihjäl utanför Östra skolan i Katrineholm. Mordet är det centrala i utredningen, men här finns också handgranatattacken mot polisstationen i Katrineholm på nyårsnatten 2016, utpressning, bedrägeri, grovt vapenbrott, grovt bokföringsbrott, penningtvätt, våldtäkt och narkotikabrott.

Det handlar om en omfattande härva av brott som berört elva åtalade. Domen gav att nio dömdes till olika långa straff och två frikändes. Strängaste påföljderna utdömdes till den 22-åring som rätten slår fast var den som höll i mordvapnet som dödade den 35-årige småbarnspappan och till den 41-årige man som utredningen visat är hjärnan bakom många av brotten. 22-åringen döms till 18 års fängelse för mord och penningtvättsbrott. 41-åringen till 14 års fängelse för medhjälp till mord, grovt bedrägeri, grov utpressning, vapenbrott och grovt vapenbrott.

Katrineholms-Kuriren har rapporterat från de flesta av rättegångsdagarna i Nyköpings tingsrätt. En rapportering som rönt stort intresse. Vi har i vår rapportering hållit alla åtalade anonyma, eftersom det är så vår pressetiska tradition ser ut. I Sverige är en person, misstänkt för brott, alltid att betrakta som oskyldig tills dess att det finns en fällande dom. Sällan ser ansvarig utgivare skäl att frångå den principen och namnpublicera. Även om den svenska pressfriheten ger oss den rätten.

Olika utgivare kan komma fram till olika slutsatser och beslut i samma publicering

Men när domen kom valde vi att namnge 22-åringen, Arnauld Arakaza, och 41-åringen, Adnan Rostam Mzori, tidigare Adnan Amedi. Varför? Det är en motiverad fråga, för inte ens vid fällande dom är det självklart att namnge och ansvarstagande medier är ofta restriktiva med att namnge brottslingar. Namnpublicering är ett avvägande som varje ansvarig utgivare har att göra, utifrån alla omständigheter i varje enskilt fall, och de pressetiska reglerna. Olika utgivare kan komma fram till olika slutsatser och beslut i samma publicering.

"Visste ni inte förrän nu vad de heter", frågar en läsare. Vi har länge vetat vad de åtalade heter. Det vet vi genom att det är offentliga uppgifter, som vem som helst som läser rättsväsendets offentliga handlingar kan ta del av. Men att publicera bara för att vi vet är inte att ta ansvar. En ansvarig utgivare har alltid att väga allmänintresse mot vikten av att skydda en privatperson, dennes privata sfär och liv.

Men då det står klart att Arnauld Arakaza och Adnan Rostam Mzori döms till påfallande stränga straff i den historiska brottshärvan, då namnpublicerade vi därför att det handlar om brott med ett uppenbart allmänintresse, brott som påverkar många i vårt samhälle.

Det handlar om brott med ett uppenbart allmänintresse, brott som påverkar många i vårt samhälle

Arnauld Arakaza har tagit en annan människas liv. Det är ett av lagens allvarligaste brott och ger en av de längsta påföljderna. Att berätta vem som utför ett sådant brott har ett allmänintresse. Det handlar också om att se till att andra, oskyldiga, inte misstänks för brottet.

Pressetiken säger att en välkänd person oftare får utstå namnpublicering, då allmänintresset väger tyngst. Så är det i fallet med Adnan Rostam Mzori, tidigare Adnan Amedi. Han är en person som länge varit en välkänd person i Katrineholm genom tv-medverkan, genom sin medverkan i föreningslivet och genom sin vilja att vara en förebild för människor genom att tala om att det går att förändra sitt liv. Och nu är han dömd.

Det här är svaren på varför vi namnpublicerar.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenNyköpings tingsrättKatrineholmJournalistikKrönikaMord Östra skolanPressetik
Relaterat