På KK:s webbsida kandulova.sormlandsmedia.se kan invånarna ställa frågor till kommunpolitikerna om frågor de beslutar om såsom omsorg för barn och äldre, skola och kommunikationer. Här visar Katrineholm-Kurirens chefredaktör och ansvarig utgivare Marie Hillblom för Jessica Elfsten och Madeleine Sederström hur de fyller i sina frågor. Ronja Elfsten sitter på trappan. Foto:

Brännheta frågor till politikerna

#kandulova

Förskolan har för stora barngrupper och få pedagoger. Skolan behöver mer resurser och hemtjänsten bättre arbetsförhållanden. Barn- och äldreomsorg är en av de hetaste valfrågorna i Katrineholm. Vad kan politikerna lova?

På frågan om hur viktigt det egentligen är att politikerna besvarar människors frågor utbrister Viorel Zyarici, Katrineholm:

– Det är fantastiskt viktigt!

Han tycker att det finns flera angelägna politiska områden.

– Vägar och utemiljö behöver hållas efter bättre. Och barnen behöver prioriteras här i Katrineholm. Kanske fler lärare och mindre klasser, säger han.

Han har själv arbetat inom äldreomsorg och hemtjänst.

– Personalen behöver verkligen mer tid för att kunna göra sitt arbete på ett bra sätt.

– Kan ni lova att ge hemtjänstpersonalen mer tid och mindre digitaliserad dokumentation i arbetet? är Viorel Zyaricis fråga.

Tony Elander upplever att politiker pratar mycket men inte håller vad de lovar.

– De måste stå för vad de säger så att man vågar tro på dem. Säger de att en sak ska bli bra så måste det bli bra. Det går inte att lova guld och gröna skogar om det ändå bara ska bli brännässlor av det, säger han.

Karl Björklund från Vingåker menar att politikerna är folkvalda och att det är viktigt att de besvarar människors frågor. Han ska rösta och tycker att skola och utbildning är viktigast.

– Det verkar som att skolan blivit eftersatt och inte fungerar som den ska, säger han.

Han tror att skolans problem beror på flera olika faktorer.

– Det måste finnas tillräckligt med resurser, säger han.

– Kan ni lova att prioritera skolfrågan? är Karl Björklunds fråga.

Jessica Elfsten och Madeleine Sederström tycker att politikerna behöver ta tag i barnomsorgen.

– Det är för stora barngrupper och för lite personal. De hinner inte umgås med barnen utan bara göra det absolut nödvändigaste. Personalen måste få mer tid. Barnen ska känna sig sedda, säger Madeleine Sederström.

– Kan ni lova att minska barngrupperna i förskolan och anställa mer personal? är Madeleine Sederströms fråga.

Fia Claesson, 29, förskollärare, Katrineholm. Foto:

Vilken är valets viktigaste fråga för dig?

Fia Claesson, 29, förskollärare, Katrineholm:

– Förskolan, eftersom jag är förskollärare och just har fått ett barn. Det behöver bli mindre barngrupper, mer personal och bättre löner så folk stannar i yrket och människor orkar fortsätta jobba.

Burhan Muslija, 29, personlig assistent, Katrineholm. Foto:

Vilken är valets viktigaste fråga för dig?

Burhan Muslija, 29, personlig assistent, Katrineholm:

– Fler jobb till nyanlända. De ska jobba, inte sitta hemma. Och sänkt skatt, det ger fler jobb. Och så borde Sverige lägga mer kraft på utrikespolitik.

Ulrika Wik, 55, lärare, Vingåker/Stockholm. Foto:

Vilken är valets viktigaste fråga för dig?

Ulrika Wik, 55, lärare, Vingåker/Stockholm:

– Skolan – jag är lärare – och miljön. Vi ser klimatförändringar och vi måste ändra vårt sätt att leva, minska koldioxidutsläppen. Jag tror alla måste tänka på de små sakerna, hur vi äter och åker.

Vill du ställa en fråga till politikerna?

Gå in på sajten kandulova.sormlandsmedia.se. Klicka på Skicka fråga. Där skriver du in din fråga som ska börja med "Kan du lova". Frågan kan som längst vara 140 tecken lång.

Du behöver uppge ditt namn och kontaktuppgifter till oss men behöver inte skriva under med ditt namn, du kan använda signatur.

Frågan ska gälla det politikerna i kommun eller landsting styr över, som vård, skola eller kommunikationer.

Frågorna publiceras efter hand.

Följ hur svaren på frågan du ställt kommer in på samma sajt. Du kan också dela din fråga, och politikernas svar, i sociala medier.

LÄNKKlicka här för att ställa din fråga

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmVingåkerval2018Politik
Relaterat