• Här, på Biltemas parkering i Katrineholm, kommer landslaget att hyllas. Det var här förbundskaptenen skrev på kontraktet för lite mer än två år sedan. Foto:
  • Förbundskapten Janne Andersson instruerar Ola Toivonen vid en tidigare VM-uppladdning. På måndag är det dags för första matchen i fotbolls-VM. Foto:
1/

Blågul hyllning tvättas fram på p-platsen

Katrineholm/Fotbolls-VM

Här, på parkeringsplatsen vid Biltema i Katrineholm, började förbundskaptenen Janne Anderssons landslagssaga. Lagom till fotbolls-VM får nu herrlandslaget en hyllning på platsen.

31 mars 2016 är ett historiskt datum. För Janne Andersson, som då skrev på kontraktet och blev det svenska herrlandslagets förbundskapten och som sedan har tagit laget till VM. Det är också ett historiskt datum för Katrineholm, eftersom det var här som kontraktet undertecknades.

Katrineholms-Kuriren berättade redan för två år sedan att det var på parkeringsplatsen utanför Biltema, vid Lövåsen, som slutförhandlingen skedde.

– Förra torsdagen satt vi utanför Biltema i Katrineholm i ösregn och förhandlade, hårda förhandlingar. Sen började det tuta, då var det en Securitas-vakt som sa att de skulle stänga grinden, så fick vi flytta ner till Willys, sa Janne Andersson under presskonferensen i april 2016, då han presenterades som landslagets nya förbundskapten.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson efter lördagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Peru på Ullevi i Göteborg, ett genrep inför stundande VM. Matchen slutade 0-0. Foto:

Han syftade på förhandlingar med förbundets generalsekreterare Håkan Sjöström. I Aftonbladet har Janne Andersson nu åter berättat att de valde att ses i Katrineholm, eftersom det var smidigast för dem båda. Här gick de igenom de sista paragraferna och undertecknandet blev verklighet.

Janne Andersson är nu fotbollslandslagets elfte förbundskapten. På måndag ska han coacha landslaget i den första VM-matchen. Då är det dags för avspark mot Sydkorea på Nizjnij Novgorod-stadion, en sprillans ny arena som ryska staten lagt drygt 2,5 miljarder kronor på för att bygga.

Kulissen där Janne Andersson inledde karriären som förbundskapten är ingalunda lika flådig. Parkeringen utanför Biltema i Katrineholm består mest av asfalt. Men lagom till den svenska VM-premiären satsar Biltema på att höja stjärnstatusen genom en miljövänlig landslagshyllning.

– Vi ska tvätta in en logga, bara vi får reda på exakt i vilken ruta det skedde, säger Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema.

– Vi vill förstärka att det var här det hände, att det började i Katrineholm. Vi vill ge tillbaka till Katrineholmsborna.

Hyllningen kommer att tvättas in med högtryckstvätt och kommer bestå av antingen en landslagslogga, att p-rutan blir blågul eller av någon annan bra symbolik, berättar Johan Gerdevåg.

Hur Janne Andersson ser på en tänkt blågul hyllning har han kommenterat i Aftonbladet.

Hyllningen blir inte evig, men kommer att klara sig över VM med råge.

– Den sitter ett par månader.

Hur långt hyllningen burit Janne Andersson och det svenska landslaget står klart då det den 15 juli är dags för VM-final. Kanske har signaturen som skrevs i Katrineholm snirklat sig ändå till VM-guld!?

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmLövåsenVMfotboll
Relaterat