• Bröderna Björn och Peter Sandfjord poserar framför Björns garage med sina välpolerade amerikanare. Björn har en Ford Fairline Victoria från 1956 och Peter en Oldsmobile Super 88 convertible från 1954. Foto:
  • I Peter Sandfjords garage samsas den svarta Oldsmobilen med ett renoveringsobjekt i form av en Ford Roadster från 1932 samt flera motorcyklar. Foto:
  • Peter Sandfjord åker gärna på veteranbilsträffar med sin Oldsmobile Super 88 convertible. "Men det får inte regna när man inte har nåt tak", säger han. Foto:
  • Björn Sandfjords Ford Fairline är välputsad såväl utvändigt som inuti. Foto:
  • Peter och Björn Sandfjord trivs med varandra, med sina amerikanare och med USA generellt. "Människorna där är så trevliga", säger de. Foto:
1/

Bilintresset har följt bröderna genom hela livet

Katrineholm

De är bröder, bor grannar och delar ett stort intresse: amerikanska 50-talsbilar. Peter och Björn Sandfjord i Katrineholm har varsin välpolerad klenod i garaget.

Peter och Björn sitter på verandan till Peters hus och vinkar när vi kommer. På gatan står deras identiska postlådor, bara numret skiljer, och på granntomten bor Björn i deras föräldrahem.

Bröderna Sandfjord trivs tillsammans och gör nästan allt ihop. Deras största gemensamma intresse märks tydligt när de öppnar sina garage.

Till mullret av V8-motorer rullar de ut sina guldklimpar och parkerar dem intill varandra. Peters svarta Oldsmobile Super 88 convertible från 1954 med kromdetaljer, röd skinnklädsel och vita däcksidor. Och Björns Ford Fairline Victoria, tillverkad i Long beach 1956 i färgerna "diamond blue" och "colonial white", med ljus skinnklädsel och Y-blockmotor.

Till och med bilarna ser ut att trivas tillsammans.

Intresset för bilar har bröderna haft sedan barnsben. Det började med mopeder och gick vidare till mekande med mer eller mindre risiga bilar.

— Man var ju inte så stadd vid kassa så man köpte ett renoveringsobjekt för 700 kronor tillsammans med nån. Och då var man ju tvungen att meka.

Bröderna växte upp på 1950-talet och tillhörde raggargenerationen, men säger att det inte var så farligt som det ibland framställs.

— Nej, det var inte så märkvärdigt. Inga slagsmål. Man åkte mest runt och kollade om man såg några tjejer, säger Peter.

I dag köper de inga renoveringsobjekt längre – och de har råd att äga egna bilar. Peter och Björn Sandfjord har haft ett flertal olika amerikanare från 50-talet genom åren. Bland annat hade de tidigare varsin likadan Pontiac. Sina nuvarande bilar har de köpt från privatpersoner i USA. Efter långvarig mailväxling med många bilder, levererades bilarna till slut till Göteborg för ett par år sedan.

De köper inte bilarna för att sälja dem, men plötsligt kan det dyka upp en bil som de vill ha. Då måste den gamla säljas för att ge plats i garaget.

Blir man inte för fäst vid sin bil för att kunna sälja den?

— Jo, ibland kan man ångra sig. Jag hade till exempel en Cheva coupe 1938 som var jäkligt fin, säger Peter lite nostalgiskt.

Vad är tjusningen då?

— Det är motorn. Ljudet, urkraften, säger Peter lyriskt.

— Det finns en själ i gamla bilar. Det är som med en häst, man måste klappa om den lite och hoppas att den startar, säger Björn.

När bröderna inte pysslar om sina bilar i garagen, åker de runt mellan bilträffar i närområdet.

— Det blir fyra, fem träffar om året. Norrköping, Katrineholm, Eskilstuna, Västerås... Vi brukar åka tre, fyra bilar tillsammans. Det är ett sätt att umgås och man träffar folk man inte sett på många år på träffarna, säger Björn.

Runt 1,2 liter bensin per mil tror Peter och Björn att deras bilar drar.

— Men de går ju inte många mil. Vi tankar två gånger om året ungefär, säger de.

Bortsett från bilarna, är bröderna förtjusta i både 50-talet och USA generellt. De pratar om barndomens kultur med James Dean, Elvis och Tommy Steele, och berättar om ett flertal långa resor i USA, som de gjort tillsammans.

— Vi tycker om den amerikanska stilen. Och så är människorna där så trevliga, säger Peter.

Peter och Björn Sandfjord har varsin fru, som inte är intresserade av att meka, men gärna följer med på utflykterna.

— Ja, vi har snälla fruar som hänger med oss. Annars skulle det inte fungera, säger Peter.

Efter en stunds bilpratade vill Peter och Björn poängtera att amerikanare inte är deras enda intresse.

— Vi har varsin segelbåt också, säger de.

Peter Sandfjord

Ålder: 69 år

Familj: Fru och två barn

Intressen: Amerikanare, segling

Bil: Oldsmobile Super 88 convertible från 1954

Björn Sandfjord

Ålder: 66 år

Familj: Fru och två barn

Intressen: Amerikanare, segling, trädgård, hus och hem

Bil: Ford Fairline Victoria från 1956

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmBilarFritid
Relaterat

Mest delat denna vecka