Det är inte tillåtet att vattna med spridare eller vattenslang i Katrineholms kommun. Foto:

Bevattningsförbud infört i Katrineholm

Katrineholm/Vingåker

Hög vattenförbrukning och tekniska problem gör att det nu råder bevattningsförbud i Katrineholms kommun. På onsdagen hävdes samtidigt bevattningsförbudet i Vingåkers kommun.

Det meddelar Sörmland vatten på sin hemsida.

Det är värmen, som orsakat en hög vattenförbrukning i kommunen, vilket i sin tur lett till tekniska problem, enligt Sörmland vatten.

– Vi ser en ökad förbrukning i Katrineholms kommun och därför behöver vi införa ett bevattningsförbud för att sänka förbrukningen, innan det blir kris. Vi behöver få en balans i systemet, säger Helen Sylvefjord, kommunikations- och kundservicechef på Sörmland vatten. Hon påpekar att det inte är grundvattennivåerna som är problemet, utan den höga förbrukningen.

Bevattningsförbudet innebär att det inte är tillåtet att vattna med spridare eller vattenslang i trädgårdar. Det är inte heller tillåtet att fylla eller byta vatten i pooler som är större än tre kubikmeter.

På onsdagen hävdes det bevattningsförbud som rått i Vingåkers kommun.

– Där fick vi önskad effekt av förbudet, Vingåkerborna lyssnade, säger Helen Sylvefjord, som inte vill spekulera i hur långvarigt förbudet i Katrineholms kommun kan komma att bli.

Läs mer om dessa ämnen

Sörmland vattenKatrineholm