• Sedan 1979 har Hjalmar Petterssons bokhandel varit ägaren Jan Helmérs arbetsplats. Under måndagsmorgonen tittade många av hans trogna kunder in som nåtts av nyheten om konkursen. Parallellt med en konkursutförsäljning på boksidan söks nu en eventuell efterträdare med ljus och lykta. Foto:
  • Mats och Ingrid Lindqvist från Katrineholm tog vägen om bokhandeln under måndagsförmiddagen. De har varit trogna kunder i 70 år. "Det här är så sorgligt och vi är många som är bedrövade över det här" säger Ingrid. Foto:
  • Jaana Olsson är ordförande i Katrineholm Handel och säger att läget för deras medlemmar har blivit allt tuffare. Foto:
  • "Jag har ingen dator och bokhandlar behövs. Jag har haft känsla för böcker sedan jag var liten parvel, läser man inte blir man tom i huvudet" säger Hans Rönnblom. Foto:
1/

Bedrövelse i bokhandeln efter konkursbeskedet

Katrineholm

Hög hyra, för stor kostym och vikande försäljningssiffror ledde fram till Hjalmar Petterssons konkurs. Trots det hyser konkursförvaltaren gott hopp om att hitta en efterträdare.

I fredags stod det klart att en av Katrineholms äldsta butiker har gått i konkurs. Sedan 1979 har Hjalmar Petterssons bokhandel varit ägaren Jan Helmérs arbetsplats, men det var med tunga steg han och hustrun Ann-Sofi gick till jobbet på måndagsmorgonen.

– Det är jäkligt trist, men nu ska lagren tömmas. Vi som ägare jobbar utan lön nu, pengarna måste in. Jag kommer att sakna alla trevliga kunder och kollegor, säger han.

– De kunder som har varit inne har varit ledsna. Det är en tragisk utveckling, det kommer inte att sluta med bara oss. Det här är inte bra för Katrineholm, säger Ann-Sofi Helmér.

Efter en decembermånad med vikande försäljning, fanns inte fler stenar att vända på. En stor utgiftspost har varit lokalhyran som ligger på 86 000 inklusive moms i månaden för de cirka 500 kvadratmetrarna.

– Hyran är helt klart för hög. Vi förhandlade med City-fastigheter i slutet av januari men kunde bara få ner den litegrann, säger han.

Trots konkursbeskedet kommer Hjalmar Pettterssons att hålla öppet som vanligt, medan möjligheten att någon vill ta över rörelsen ses över.

Mats och Ingrid Lindqvist från Katrineholm tog vägen om bokhandeln under måndagsförmiddagen. De har varit trogna kunder i 70 år.

– Det här är så sorgligt och vi är många som är bedrövade över det här. Jag älskar att läsa och böcker betyder väldigt mycket. Om vi inte handlar lokalt dör staden. Snart finns det inte någon affär kvar i centrum, säger Ingrid Lindqvist.

Även Hans Rönnblom botaniserade bland bokhyllorna.

– Jag har ingen dator och bokhandlar behövs. Jag har haft känsla för böcker sedan jag var liten parvel, läser man inte blir man tom i huvudet, säger han.

Advokat Ulf Norin på Heilborns advokatbyrå i Nyköping har utsetts till konkursförvaltare och han hyser gott hopp om att hitta en efterträdare.

– Jag tror det finns en framtid för Hjalmar Petterssons. Det är en anrik, välskött och välsorterad bokhandel som funnits i över 100 år. Det har överlåtits bokhandlar i närtid på andra mindre orter och nu är prio ett att se om jag kan hitta någon som vill driva bokhandeln vidare. Vi har även börjat med en konkursutförsäljning på boksidan, säger han.

Ulf Norin har sett över ekonomin och säger att resultatet inte behöver förbättras så väldigt mycket för att gå med vinst.

– Bokhandeln har skötts väldigt bra och även om resultatet inte är lysande är det inga katastrofsiffror.

Vägg i vägg med Hjalmar Petterssons ligger Jaana & Co som drivs av Jaana Olsson. Hon är ordförande i Katrineholm Handel och säger att läget för deras medlemmar har blivit allt tuffare.

– Det är jättesorgligt när en anrik gammal butik försvinner och vi kommer kanske att se mer av det här. Att Hjalmar Petterssons gått i konkurs kommer att innebära ett minskat kundflöde som kommer att påverka alla i Violengallerian. Det är en tråkig utveckling och vi vill verkligen uppmana folk att stötta det lokala näringslivet, säger hon.

Jaana Olsson konstaterar att näthandeln ökar snabbare än Svensk handels prognos och att även köpbeteendet förändrats. Man konsumerar mindre och reser mer.

– Innan näthandeln kom var det helt annorlunda. Som företagare är man mer stressad nu och måste vässa sina inköp. Det går inte att ha ett extra lager och det är viktigt att satsa på kundklubbar och evenemang om man ska följa med in i framtiden. Sen är det viktigt att vara aktiv på sociala medier med erbjudanden. De som lyckas ställa om kommer att överleva, men det är viktigt att agera.

Jaana Olsson slår fast att det är viktigare än någonsin att medlemmarna i Katrineholm Handel nu samarbetar.

– Vi måste gå ihop och stötta varandra för att överleva och samverka med KFV Marknadsföring som är duktiga på evenemang.

Hjalmar Petterssons bokhandel

Namnet Hjalmar Petterssons bokhandel är ett begrepp i Katrineholm sedan 1902. Då startades butiken av den 24-årige Hjalmar Pettersson på Storgatan 27 i Katrineholm. Hjalmar Petterssons flyttade 1924 till Drottninggatan 3 och ligger numera i Violen på Köpmangatan.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholmnäringsliv
Relaterat