• Charlie Blomkvist får nog vänta några år innan han börjar med balansträning på riktigt, men Frisksportklubben Björken hade saker som också bebisar kunde testa. Här med pappa Peter Fhinn. Foto:
  • Sköldinge ölkultur bjuder Lottorna Anita Lindblom-Gustafsson och Claudia Gratwohl på hembryggd öl. Foto:
  • Idol-deltagaren Renaida sjöng på mässan. Foto:
1/

Allt från öl till studsmatta på årets föreningsmässa

Katrineholm

På söndagen var det föreningsmässa i Duveholmshallen, för andra året i rad, och besökare kunde prova på allt från paraffinbad för händerna, till att smaka på hembrygd öl.

Till mässan var 56 föreningar anmälda i förväg, men tre föreningar spontananmälde sig också på söndagsmorgonen. Det betydde att katrineholmarna kunde testa allt möjligt, som innebandy hos Katrineholms innebandyförening, sitta i scouternas skogshydda, träffa föreningen Vråfolket i stenåldersdräkter, spela schack och pröva på släktforskning på mässan, som anordnades första gången förra året.

– Syftet med mässan är dels att föreningarna ska hitta nya medlemmar, det är ett problem för många föreningar. Dels vill vi gärna att de ska inspireras av varandra. Dels är det för medborgarna, man kan komma hit och hitta sin grej. Man kanske är intresserad av boxning men tycker att det känns stort att gå på en träning, då är det enklare att komma hit och träffa boxningsklubben, säger Josefin Lundin, projektledare för mässan.

Hos Sköldinge ölkultur fick besökarna smaka hembrygd lättöl.

– Folk vill veta hur man gör öl, vad som påverkar alkoholhalten, hur man gör mörkt öl, säger Lars-Gunnar Pihlqvist från ölkulturföreningen, som har ett 60-tal medlemmar. Tävlingar för alla hembryggare och pubkvällar för medlemmar är de viktigaste delarna i verksamheten.

En bit därifrån står Anita Lindlom-Gustafsson och Claudia Grathwohl från Katrineholms och Östra Vingåkers Lottakår. Där kunde besökarna tävla om en krislåda, med vevradio, gasolkök, ljus och ficklampa och annat man kan behöva, om krisen kommer.

– Det har absolut blivit mer intresse efter broschyren "Om krisen kommer". Det är det civila försvaret, som vi kan jobba med, säger Anita Lindblom-Gustafsson och berättar om nästa helgs kurs på temat "Sköt dig själv".

Hos Lyckliga gatorna kunde man pyssla egna smycken och det fanns också cirkusskola, bågskytte, karate – och på scenen var det uppträdanden med artisten Renaida, magikern Philip Frondelius och Friskis & Svettis. Hos reumatikerföreningen kunde man pröva att paraffinbada händerna, och hos scouterna kunde man fråga Elsa Jansson, Anna Karlsson och Alice Göthe hur det är att vara scout.

Föreningar

I Katrineholm finns omkring 300 föreningar registrerade. Alla är inte aktiva.

Kommunen har en anställd föreningskonsulent, som hjälper föreningar med sådant som hur man bildar en förening, eller vilka bidrag som kan sökas.

Mässan arrangeras av Katrineholms kommun, Idrottsalliansen samt KFV Marknadsföring.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmFöreningsliv
Relaterat