• Alicia Ferjani skol- och sittstrejkade för klimatet utanför Järvenskolan Södra på fredagen. Foto:
  • På Mynttorget i Stockholm strejkade också folk.
1/

Alicia Ferjani skolstrejkar för klimatet

Katrineholm

15-åriga katrineholmaren Alicia Ferjani var en av många unga som gick i miljöaktivisten Greta Thunbergs fotspår under fredagen. Alicia Ferjani skol- och sittstrejkade för klimatet utanför Järvenskolan Södra.

Greta Thunberg-effekten sprider sig över världen. Under fredagen arrangerades klimatmanifestationer, inspirerade av den svenska miljöaktivisten, i över hundra svenska städer, liksom i 123 länder, inklusive Antarktis.

Demonstrationerna följer i Greta Thunbergs spår. Sedan i somras har den svenska 16-åringen skol- och sittstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag.

Under torsdagen fick Alicia Ferjani höra talas om fredagens stora klimatmanifestation över hela världen och bestämde sig för att bli en del av den.

– Jag har gjort en skylt och jag har inte gått på några lektioner. Istället försöker jag få mina klasskompisar att förstå varför jag gör det här.

Hur har lärarna och rektorn reagerat på att du strejkar?

– Lärarna har försökt att stoppa mig. De har sagt att jag ska jobba och så har de försökt att ta min skylt.

– Men något måste göras. Det går utför, men vi kan fortfarande stoppa det. Så jag tycker att man ska försöka att göra det då.

För att bidra slutade Alicia Ferjani att äta kött för fyra år sedan. Hon undviker också att använda plast, så långt hon kan.

Att vi släpper ut för mycket avgaser är, enligt Alicia Ferjani, ett av flera orosmoment.

– Folk borde kunna cykla och gå mera. Jag ser folk som tar bilen till affären som bara ligger några kvarter bort.

Klimatgruppen Katrineholm deltog under fredagen i den globala klimatmanifestationen på Mynttorget i Stockholm. Under sena eftermiddagen samlades de på Strömplan i Katrineholm.

I Vingåker arrangerades också en manifestation i centrum. Bakom den stod Vingåker forever, som är en studiecirkel som försöker få ner koldioxidutsläppen i världen

Under fredagen kom också nyheten att Katrineholms kommun, tillsammans med sitt sjöreningsprojekt i Öljaren, har blivit antagna att delta i programmet Baltic sea city accelerator.

Katrineholm är en av tolv kommuner i fyra länder runt Östersjön som deltar i programmet.

Jenny Herbertsson, projektledare för sjöreningsprojektet i Öljaren, är mycket glad över att Katrineholm antagits till programmet.

– Det här är en mycket bra möjlighet att få stöd i att utveckla vårt projekt och även får nationell och internationell spridning av det arbete vi gör i Katrineholm, säger hon i ett pressmeddelande.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKlimatKlimathotetManifestationUngdomarklimatkrisen
Relaterat