Chefsåklagare Robert Eriksson leder utredningen av mordet vid Östra skolan. Foto:

Åklagaren tror att fler vet mer om mord

Katrineholm

Sammanlagt är 13 personer misstänkta för olika brott, i spåren av utredningen av mordet vid Östra skolan den 14 maj. Tre personer sitter just nu häktade, misstänkta för mordet.

Sedan en man i 35-årsåldern sköts till döds vid Östra skolan den 14 maj i år, har polisens utredning kommit att handla om fler brott än bara själva mordet. Sammanlagt, berättar chefsåklagare Robert Eriksson, misstänks 13 personer för olika brott.

Tre personer misstänks för mordet eller medhjälp till det. Det handlar om en 40-årig katrineholmare, som suttit häktad sedan i juni och också misstänks för grov utpressning mot en annan person än brottsoffret och i ett annat ärende, en 22-årig man från Vingåker, som också misstänks för grovt vapenbrott och suttit häktad sedan slutet av juni, samt en 21-åring från Valla, som misstänks för mord, grovt vapenbrott och grovt penningtvättbrott. Han har suttit häktad sedan slutet av juli.

En 19-årig man som suttit häktad sedan den 21 juni har släppts. Han satt aldrig häktad för mord eller medhjälp till mord, utan för grovt vapenbrott. Tingsrätten i Nyköping ansåg att häktningstiden var lång för en så ung person, som inte är mordmisstänkt.

— Det är en svår fråga. Det är ett allvarligt brott, även om man är ung, säger Robert Eriksson.

Men under utredningens gång har fler brott dykt upp, exempelvis fler vapenbrott och utpressning med sammanlagt 13 misstänkta, inklusive de häktade. Vissa av de 13 känner varandra sedan tidigare, men inte alla. Några personer är efterlysta.

— Att skydda någon som är efterlyst är också ett brott. Vi har flera i utredningen som kommer att åtalas för det och det är allvarligt, det är inget bötesbrott, säger åklagaren, och han vill uppmana folk som vet något att höra av sig.

Han fortsätter:

— Jag tror att det finns folk i Katrineholm som vet betydligt mer än de berättat i förhören. När det gäller grova våldsbrott är det i vissa miljöer svårt att få folk att berätta vad de vet. Det är inte unikt för den här utredningen.

Något tidsschema för när det kan bli fråga om åtal finns inte än, säger Robert Eriksson.

— Räkna med några månader till.

Mordet den 14 maj

På kvällen den 14 maj sköts en man till döds vid Östra skolan.

Sju har häktats och fyra har släppts sedan dess.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKrimmord
Relaterat