Den 23 oktober 2001 meddelade Scanias ledning att produktionen i Katrineholm skulle flyttas till Södertälje. 550 anställda berördes. Senare samma dag meddelas FCI att företaget lägger ner i Katrineholm och 327 anställda förlorar jobbet.

2001: ”Svarta tisdagen”

Nostalgi

Den 23 oktober 2001 kallade ledningsgruppen på Scaniabussar i Katrineholm in personalen till ett informationsmöte. Detta möte gick i korta ordalag ut på att hela produktionen under kommande år skulle flyttas till Södertälje. Denna korta information strax före lunch, ställde de 550 anställda och deras familjers liv på kant. I media hävdade Scanias ledning att de visst tog sitt samhällsansvar, genom att erbjuda de flesta jobb i Södertälje. Endast några få skulle bli övertaliga.

Andra kallduschen samma dag kom då elektronikföretaget FCI kungjorde att de skulle lägga ned och ytterligare 327 personer kom att förlora sina jobb. ”Det här kom som en chock. Det har gått dåligt en tid, men vi kunde inte ana att det skulle bli så drastiskt. Nu är det många familjer som har det jobbigt” sade Metallklubbens ordförande vid FCI Anders Moberg.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenKatrineholm100 årnostalgi
Relaterat