• Fyrverkerierna var inspirerade och gick i temafärgerna vitt, silver och guld, men sprakade även i andra färger. Foto:
  • Arvid Hilmerby lyser upp med sin ljusklädda, röda overall och ljusstaven han fått. Foto:
  • Nyårsfirandets mest ljusklädda sällskap. Foto:
1/

100-årsfirandet fick ett färgsprakande avslut

Katrineholm

På nyårsafton för exakt ett år sedan inleddes Katrineholms jubileumsår med en nyårspromenad. Den sista dagen för år 2017 ordnades promenaden igen – och blev ännu bättre.

Det är en ström av människor som passerar Djulö gård under nyårsaftonen. De har mötts vid alléns infart vid Eriksbergsvägen och följts åt av glittrande styltkonstnärer, musik och ljusinstallationer. Det är mellan nio och tio tusen människor på marsch, med ett gemensamt mål – fotbollsplanerna nere vid Djulö herrgård.

Vid starten står bland annat Alva Tvedberg och delar ut ljusstavar till barnen. Trafiken är omledd och parkering möjliggjord längs med Eriksbergsvägen. Det krävs mycket planering när ungefär en tredjedel av en kommun ska ut och promenera. En som njuter av att se tillströmningen av folk är Joha Frondelius, som taktiskt placerat sig i korsningen Laxmansväg och Djulö allé.

– Det är mäktigt. Tänk att vi är 34 tusen invånare och att nästan en tredjedel engagerar sig i detta. Jag är riktigt imponerad, säger han.

Förra året besöktes evenemanget av ungefär lika många människor och kommunen har under året planerat för att optimera nyårspromenaden ytterligare.

– Vi har fått bra, konstruktiv feedback och gjort något av den. Vi lyckades bättre logistiskt nu, då det blev mindre dötid i väntan på show eller fyrverkerier och så tror jag att fler såg showerna eftersom att vi hade en scen denna gång, säger projektledare Jessica Sjögren.

Hon är väldigt nöjd med kvällen. Förutom artisterna och alla som varit med i planeringsarbetet så fick hon hjälp av drygt 40 funktionärer.

– När man ska få det att funka för så många människor samtidigt behövs verkligen det att många engagerar sig, säger Jessica Sjögren.

Hon tror att många dras till promenaden på grund av fyrverkeriet, och visst måste man tro henne när det drar i gång. Det är en färgsprakande och nästintill magisk upplevelse nästan tio tusen katrineholmare delar den kvällen. Ett storslaget avslut på 100-årsfirandet.

Promenaden i korthet

15.30 Start vid korsningen Djulö allé/Ericsbergsvägen.

Längs med vägen: ljusinstallationer, kostymartister och styltartister rör sig runt om i området. Musik.

16.30 Jessica Sjögren och Göran Dahlström välkomnar. Sedan: LED-show, sång av Linda Råsberg och eldshow.

Möjlighet till mingel och fika. Scouterna och Djulö herrgård sålde fika och korv.

17.00 Nordens största fyrverkeri, arrangerat av Mats Tegelstad.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholm100 årNyår
Relaterat