I över 150 år har fabriksområdet i Högsjö varit ortens knutpunkt och Voith fabrics i Högsjö är Vingåkers kommuns största arbetsgivare. 1862 startade Schullström & Sjöströms fabriksaktiebolag ett textilfärgeri på orten, men sedan 1877 tillverkar Voith fabrics pressfiltar till pappersindustrin, som används för att färdigställa papper.

–  Det finns en tillverkare till Sverige och ett fåtal i Europa, men vi tillhör de största globalt sett och levererar till hela världen, berättar företagets vd Tony Einarsson.

Han började sin bana i Högsjö under 1980-talet och när fabriken köptes av den tyska Voithkoncernen 1999 blev han controller för norra Europa. 2010 axlade Einarsson rollen som vd.

Han är även ordförande i stiftelsen Schullström och Sjöströms minnesfond, som verkar för att främja ortens utveckling för bolagets anställda.

–  Jag och personalen känner varann utan och innan och det är en styrka. Vi har en väldigt lojal personal som stannar länge och det är bra sammanhållning. Jag har avtackat anställda som varit här i 52 år, det är fantastiskt, säger Tony Einarsson.

Någon lågkonjunktur märks inte av, tvärtom har företaget de senaste åren nått sin all time high.

– Vi har aldrig tillverkat så mycket som vi gör nu och befinner oss i en gynnsam period. De senaste tre åren har vi haft en tillväxt på tio procent per år. Det har tillkommit nya marknader och vi har legat i framkant volymmässigt. I Asien försöker man ta över och bygger stora anläggningar, men kunderna kommer tillbaka till oss. Det är kvaliteten vi konkurrerar med.

Artikelbild

| För att den färdiga basväven inte ska krympa värmefixeras den i vad som liknar en jättemangel. Anne Östlund är processtekniker och berättar att temperaturen ska ligga på mellan 140 och 160 grader.

På fabriken finns flera typer av skiftgång, upp till femskift, och vissa maskiner bemannas dygnet runt. I dag har 240 personer Voith i Högsjö som sin arbetsplats, men under 1960- och 70-talen var personalstyrkan den dubbla.

–  På den tiden producerades en fjärdedel av vad vi gör i dag. Sedan dess har produkten och tillverkningen förändrats och kraven från pappersindustrin har blivit mer sofistikerade. Förr använde man naturliga material som ull och bomull, men i dag arbetar vi uteslutande med syntetmaterial.

Artikelbild

| I 40 år har Voith fabrics vd Tony Einarsson varit företaget trogen. "Jag och personalen känner varann utan och innan och det är en styrka, inte minst för våra tyska ägarna".

Tony Einarsson visar runt på produktionssidan där man för närvarande monterar en tvillingsyster till den 17 meter breda vävstol, i vilken de breda basvävarna växer fram. Basväven är en av sju komponenter i den färdiga pressfilten och vävstolens taktfasta slag dunkar som företagets starka hjärta.

–  Det här är musik för en vävare. Vi kör 150 meter per dygn, så det är en enorm skillnad mot en konventionell vävstol. De nya vävstolen kommer att vara i produktion om en och en halv månad, berättar arbetsledaren Sven-Erik Gustavsson.

Artikelbild

| Den vackra 50 000 kvadratmeter stora fastigheten, som inrymmer Voith fabrics, ståtar ännu med sina 1800-talsfasader. Tornet i blixtfånget har i historisk tid fungerat som postkontor.

En fjäder i hatten är att båda de två 17-metersvävstolarna som finns inom Voithkoncernen i Europa har lokaliserats till Högsjö. Den senaste är en investering på 30 miljoner kronor.

–  Vi väver inte bara till våra egna produkter, utan även till systerbolag inom koncernen, förklarar Einarsson.

Artikelbild

| Sedan ett par veckor tillbaka pågår arbetet med att installera den nya 17 meter breda vävstolen som ska tas i produktion om en och en halv månad. Båda koncernens europeiska vävstolar av denna typ är stationerade till anläggningen i Högsjö.

15 procent av produktionen går till den svenska pappersindustrin, övrigt går på export. Slutdestinationen på rundturen blir den terminal där pressfiltar packade i girafflånga trälårar väntar på vidare transport. 

– Jag ser väldigt positivt på framtiden. Även om efterfrågan på fysiska böcker och tidningar minskar, så ökar efterfrågan på förpackningssidan. Plast ersätts av papper och cellulosa och det innebär en positiv utveckling för pappersindustrin, säger Tony Einarsson.