Under tisdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med nya regler för restauranger, barer och caféer i hela landet. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma och besökare ska äta och dricka sittande vid bord. 

Michael Hofstedt på Commat i Katrineholm fick sent på tisdagskvällen direktiv från branschorganisationen Visita.

– Vi kör fortfarande buffé och varje restaurang får göra sin riskanalys. Det man vill få bort är köer och trängsel och vi har en restaurangvärd som placerar våra gäster och ser till att de hämtar mat i omgångar. Vi har betydligt färre gäster som kommer hit och det i sig gör att det blir luftigare, säger han.

Trots 90 procent avbokningar för cateringverksamhet och färre lunchgäster håller man sig flytande.

– Vi är ändå rätt lyckligt lottade, då vi serverar mat till Kunskapsskolan och kör kaffe, mackor och bullar till kommunen. Vi har tappat mycket, men det finns de som har det betydligt värre.

För Mehmet Sarinkaya som driver Kungens hörna är oron och ovissheten stor.

– Vi har väldigt många pensionärer som lunchgäster och de vågar inte gå ut och äta. Med bara en tredjedel av gästerna kvar vet jag inte om jag ska börja säga upp personal eller stänga restaurangen. Vi klarar kanske en månad till som det ser ut nu, men räkningarna börjar staplas och jag vet inte hur länge jag kommer att orka, säger han.

Även på Kungens hörna håller lunchbuffén öppet än så länge.

–  Vi har så få gäster så det är inga köer och folk håller avstånd till varandra. Risken är att regeringen bestämmer att restauranger ska stängas helt, men hur ska man betala räkningar om vi inte har några inkomster?

På Enjoy bar och mat tog man redan för en och en halv vecka sedan beslut om att hålla stängt måndagar och tisdagar och skippa lunchserveringen.

– Man vill gärna ha kvar personalen så länge det går, men jag kan inte erbjuda så mycket mer än helgjobb just nu. Det har kommit mer gäster i helgen än väntat, men det är 80 procent färre än vanligt. Just nu är det svårt, speciellt med den nya lagen de släppte i går med bordsservering och inget barhäng. Vi får se hur vi kan lösa det i helgen, säger Marcus Åhman som är bar- och restaurangansvarig.

Han säger att man på alla vis nu försöker hålla nere kostnaderna.

– Förutom att minska öppettider har vi bara en leverans i veckan och försöker vi att inte ha så stort lager. Tar nån ölsort slut, får det vara så.