I såväl Strängnäs, Eskilstuna och Nyköping som Katrineholm kan den som går i starta eget-tankar eller är i början av sin företagarkarriär få hjälp via Nyföretagarcentrum.

– Som blivande företagare har man ofta inte koll på den hjälp man kan få. All rådgivning och de tjänster vi erbjuder är kostnadsfria och finansieras av näringslivet i samarbete med kommunerna. Vi kan hjälpa till med hela kedjan från affärsidé till att stötta nyblivna företagare, berättar Thomas Lövgren som är rådgivare och verksamhetsansvarig på Nyföretagarcentrum i KFV-regionen.

Lövgren axlade rollen som verksamhetsansvarig hösten 2018 efter 20 år inom bank- och finansvärlden.

– Det här är världens roligaste jobb! Det är en väldig spridning på de som söker sig hit, allt från gymnasieungdom till pensionärer som vill fortsätta jobba. Det finns inget facit på hur en nyföretagare ser ut.

Att driva eget är något Thomas Lövgren varmt rekommenderar.

– Det är en helt annan känsla och frihet att driva eget. Man styr sin egen vardag, även om det krävs att man jobbar in sin inkomst. Är man rätt person och har en bra idé är det bara att köra, men det är bra att ta hjälp i början. Vi har tydlig statistik som visar att de som har gått vår utbildning har högre lönsamhet och livskraftigare företag, säger Thomas Lövgren.

Ett första steg på vägen kan vara grundläggande utbildningen "Steget till eget", där man får lära sig mer om vad som krävs av en egenföretagare. Deltagarna duvas i allt från bolagsformer och affärsplaner till budget och bokföring. Man går även igenom försäkringar och moms samt marknadskommunikation.

– Det är en bra grund för att starta och driva företag. Vi har nästan dubblat deltagarantalet sedan i höstas och det bästa betyget är när de direkt efter ett pass anmäler sig till nästa.

Det går även att få individuell rådgivning utifrån sin företagsidé och den sker under sekretess. Nyföretagarcentrum erbjuder även ett årslångt mentorsprogram för de som kommit längre och startat eget.

– Vi har en bra bank med rutinerade mentorer inom olika områden. Det ställer krav på att man gör sina hemläxor och verkligen tar vara på möjligheten.

Thomas Lövgren ser positivt på nyföretagandet i kommunen.

– Det finns mycket energi och driv i Katrineholm.