Mellan 2016 och 2018 har andelen kommunanställda som arbetar heltid ökat 9,2 procentenheter från 63,1 till 72,3 procent. Kommunalrådet Göran Dahlström (S) konstaterar i ett pressmeddelande att det är resultatet av en målmedveten satsning från den politiska majoriteten, som hade sin begynnelse i reformen Heltid som norm 2016.
Alla anställda i Katrineholms kommun skulle erbjudas en heltidstjänst med med möjlighet att välja en lägre sysselsättningsgrad och syftet var att öka jämställdheten och trygga framtida rekryteringar.
Från och med 1 januari 2017 anställdes nyrekryteringar, samt visstidsanställningar längre än tre månader vid Katrineholms kommun på heltid
Reformen utökades från och med 1 juli 2018 med att samtliga anställda inom Katrineholms kommun erbjöds en heltidstjänst, med möjlighet att välja en lägre sysselsättningsgrad.
– Att kunna erbjuda en heltidsanställning är en framtidsfråga. Skolan, vården och omsorgen i Sverige behöver rekrytera hundratusentals nya medarbetare de närmaste åren, när dagens medarbetare går i pension, samtidigt som befolkningen blir äldre och behovet av vård och omsorg ökar. Det är också en jämställdhetsfråga. Statistik visar att det oftast är kvinnor som ofrivilligt är deltidsanställda vilket gör detta i allra högsta grad till en jämställdhetsfråga. Vi tror också att vi ökar attraktionskraften hos Katrineholms kommun som arbetsgivare, säger Göran Dahlström.
I Vingåkers kommun ökade andelen heltidsarbetande mellan 2016 och 2018 med 6,5 procentenheter från 61,5 till 68 procent.