Hanna Skagerlind är en av Sörmlands sparbanks rådgivare. Hon menar att förbereder man affärsupplägget med en bra plan, så slipper man konkurser. Foto:

Med en affärsplan lyckas företagandet

Katrineholm

Sörmlands sparbank är en av de banker i Katrineholm som har utlåning till regionens företag. Hanna Skagerlind är en av bankens företagsrådgivare och hon menar att banken har allt att vinna på att företagen går bra.

Hanna Skagerlind framhåller att banken tar ansvar för de unga kunder man lånar ut pengar till när de ska starta företag.

— Ja, definitivt, vi har ingen vinning av att ett företag går i konkurs – tvärtom.

Hur förbereder ni den nya företagaren som vill ha ett startlån?

— I första hand rekommenderar vi Nyföretagarcentrum. Där kan man få kostnadsfri rådgivning och utbildning i hur man startar företag och vi har nära samarbete med dem. Nyföretagarcentrum samarbetar med alla banker. Därefter bokar vi en tid med en av våra företagsrådgivare. På mötet går vi igenom affärsplanen och finns det ingen uppmanar vi kunden att göra en grundlig och genomarbetad affärsplan för att företaget ska lyckas.

Vad sker sedan?

— När vi har bokat en tid plockar vi ihop ett paket som vi tror ska passa kunden. Det kan vara allt från betallösningar och finansiering till sparande. Men vi har även trygghetspaket som pensions- och försäkringslösningar eftersom man saknar detta som egenföretagare. Som anställd har man ofta kollektivavtal via sin arbetsgivare.

Är det någon skillnad om företagaren är ung eller gammal?

— Nej, åldern spelar ingen roll, det görs en helhetsbedömning, vi vill ju få förtroende för kunden.

Vilka är de viktigaste parametrarna när man startar ett företag?

— Det är att man har förberett sig ordentligt, att det finns en bra affärsplan och att det finns en genomarbetad budget. Det gäller att företagaren har klart för sig att det kan ta lite tid innan pengarna rullar in vid en nystart. Om man tar över ett bolag kan det vara en annan sak.

Hur stor risk får ni ta?

— Som bank får vi inte ta några stora risker. Därför samarbetar vi med Almi företagspartner och Sörmlandsfonden. Almi kan ta större risker än banken. Sörmlandsfonden är ett nätverk av affärsänglar som investerar i sörmländska bolag.

Finansiering av företag

Almi, Vinnova, Tillväxtverket, riskkapitalbolag, crowdfunding (en form av massfinansiering).

Det går även att ta hjälp av släkt till en början.

Banker är också en partner.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmEkonomi/FöretagNäringsliv
Relaterat