• Katrineholm är kommunen som avancerat mest under det senaste decenniet i landet. Det presenterade regionchefen för Svenskt Näringsliv, Björn Lindgren, under tisdagen. Foto:
  • Regionchefen för Svenskt Näringsliv, Björn Lindgren, redovisade årets resultat för företagare och tjänstemän i Trosa under tisdagen. Foto:
1/

Jättelyft och topplacering i näringslivsrankning

SÖRMLAND

Trosa har bäst företagsklimat i länet, följt av Gnesta och Katrineholm. De tar sig in på topp 60 i Svenskt Näringslivs rankning, som presenterades under tisdagen.

Sex kommunerna i länet klättrade, två dalade och en stod stadigt kvar i Svenskt Näringslivs rankning.

Trosa fick bästa företagsklimatet i Södermanland för elfte året i rad, men lyckades inte avancera från förra årets nedgång.

– Förväntansbilden på vad vi ska göra ökar hela tiden, så det är svårt, men det finns kommuner som ligger över oss år efter år så det går, säger Daniel Portnoff, kommunstyrelsens ordförande (M) i Trosa.

Liksom i fjol hamnade kommunen på en nionde plats och följs av Gnesta och Katrineholm som placerar sig i topp 60.

– Vi har skapat ett mycket större engagemang bland företagen att vara delaktiga i vad kommunen ska göra, säger Gnestas näringslivschef Anna Sandklef.

Liksom Trosa kommun har grannkommunen prioriterat ett nära samarbete mellan företagare, politiker och tjänstemän.

Katrineholm som drabbades väldigt hårt av nerläggningar och flytt under början av 2000-talet, och var bland de sex sämsta kommunerna i landet 2008 har avancerat mest i landet sedan dess.

– Man omdefiniera sig lite grann, skulle jag säga, från att vara en storföretagskommun till att inse att det faktiskt är de små företagen som framförallt kommer att finnas kvar och att man behöver en grund för att dem ska kunna trivas och utvecklas i Katrineholm. Det har också gett ett väldigt bra resultat, säger Björn Lindgren, regionchef för Svenskt Näringsliv, om utvecklingen.

Strängnäs och Nyköping som strävat mot topp 50, missar målet och dalar i stället under 100 strecket.

Till skillnad från Strängnäs som sett ett lyft under de senaste fyra åren fram tills nu, har Nyköping haft en långsamt nedåtgående trend sedan 2012, och behöver ta nya tag, enligt regionchefen för Svenskt Näringsliv.

– Man har kommit ganska långt i Nyköping med att sätta en ny näringslivsplan och nya målsättningar för företagsklimatet. Man har involverat näringslivet även där på ett väldigt bra sätt, så förhoppningsvis så kommer nästa period att vända den här trenden, säger han.

– Liksom Eskilstuna är Nyköping en väldigt viktig motor i den här regionen, så det gynnar alla om företagsklimatet i Nyköping också kan ta ordentlig fart.

I Eskilstuna har lokala näringslivsorganisationer och flera företagare arbetat tillsammans med en gemensam strategiplan för att få grepp om sitt företagsklimat som stött på många utmaningar under de senaste åren.

– Det verkar nu som att det samarbetet med näringslivet har fått ett ordentligt genomslag i hur företagen upplever att det är att vara företag i Eskilstuna, säger Björn Lindgren.

Eskilstuna klättrar 58 placeringar och tar störst kliv framåt bland städerna med fler än 100 000 invånare. Men trots att Eskilstuna nu har tagit sig ur träsket under 200 strecket, där Flen ännu befinner sig, släpar den fortfarande efter flera av kommunerna i länet.

– Det är ett stort steg uppåt, även om det fortfarande är en nivå alldeles för låg om jag får säga vad jag tycker om en sådan stad som Eskilstuna som har en historik där näringslivet haft en viktig roll, säger regionchefen för Svenskt Näringsliv.

Oxelösund klättrar 31 placeringar till plats 140 och Vingåker och Flen, som har svagast ranking i regionen, tar små steg uppåt.

Rankning av företagsklimat 2017

Kommun: Placering; Förändring:

Trosa 9 +0

Gnesta 56 +17

Katrineholm 59 +22

Strängnäs 105 -27

Nyköping 130 -7

Oxelösund 140 +31

Eskilstuna 152 +58

Vingåker 189 +6

Flen 223 +5

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Näringsliv
Relaterat