Sandra Geiborg, Eva Jonsson, Denise Borgen och sittande Marita Ackermann framför frisörsalongen i hörnan av Framtidenhuset i Katrineholm Foto:

I 90 år har Lindborgs gjort klipp vid torget

Katrineholm

När Katrineholms-Kurirens tryckeri flyttade ur lokalen i Framtidenhuset vid torget i Katrineholm, flyttade frisörmästaren Brynolf Lindborg in i lokalen där Knut Hellberg hade tryck sin tidning fram till hösten 1927.

Det speciella med det nittioåriga företaget är att man under dessa år enbart haft fyra ägare till verksamheten. Utöver grundaren så har Bengt Bergström (1966-1989) och Ing-Britt Gustavsson med maken Leif (1989-2011) innehaft rörelsen. Idag är det Ing-Britt Gustavssons dotter, Marita Ackermann, som för arvet vidare.

Från början lär det enbart varit herrfrisör men senare tillkom damfriseringen. Damfriseringen hade ingång mot järnvägen, herrfriseringen hade sin ingång mot torget. Personalutrymmet var mellan de bägge salongerna. Nu är ingången till salongen från torget och personalutrymmena är längst in i lokalen.

I dag har salongen fyra anställda utöver ägarinnan själv. Verksamheten bedrivs i ljusa, fina lokaler.

— Vi har haft vattenskador i ett par omgångar vilket har gjort att vi har fått renoverat med nya golv och nymålade väggar. Det har varit jobbigt under en tid men nästa påsk ska jag vara ledig och inte arbeta med att snygga upp lokalen, berättar Marita Ackermann.

Är det hård konkurens i dagens Katrineholm, det finns frisörer i varje gathörn nu?

— Nej, det tycker jag inte. Skillnaden mot förr är att då fanns ett fåtal salonger med många anställda, enda upp till 10-15 personer på varje företag. Nu är vi inte många som har flera anställda utan varje frisör är sin egen. Dessutom har vi förändrat hur vi sköter håret. Vi går inte längre till frisören för att tvätta håret till exempel, inte heller rakar sig herrarna som förr i tiden hos barberaren, men jag tror det kan komma tillbaka. Skulle jag hitta någon med den kunskapen vore det roligt att anställa honom eller henne, säger Marita Ackermann.

En stor förändring som har hänt de senaste åren är miljötänkandet inom frisörbranschen. Numera är kemikalierna betydligt skonsammare mot miljön än tidigare.

Hur kommer ni att uppmärksamma era 90 år som företag?

— Vi kommer att hålla öppet hus och bjuda på bubbel, kaffe samt snittar. Givetvis kommer det att finnas 90-årspriser på ett antal utvalda produkter, säger Ackermann.

Frisyrmode för damer

Enligt tidningen Damernas värld ska 2017 års damernas frisyrer vara.

Klippt lugg, både lång och kort

Rakt hår fyllt med håraccessoarer och smycken

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmEkonomi/FöretagNäringsliv
Relaterat