• Bea Jörgensen, Brevens och Emma Algotsson, Kilsmo har fått arbete på Rullprofil efter företagets flytt från Örebro. Foto:
  • Patrik Setterman, platschef, vid väggskärmen som visar hur produktionen löper. Foto:
  • Mats Larsson är en av dem som flyttat med från Örebro till Brevens bruk och nu får pendla till jobbet. Foto:
1/

Flytten från Örebro skapar jobb i Breven

Brevens bruk

Företaget Rullprofil AB bytte trångbodda lokaler som hyrdes i Örebro mot egna lokaler i Brevens bruk. I lokaler en bit nedanför ortens kännetecken, "Rostugnen" håller man till med sin tillverkning av plåtprofiler.

Här mitt i den kulturminnesmärkta Brevens bruks-miljön håller ett utflyttat Örebroföretag till sedan 2016. Efter att ha sökt nya lokaler en tid öppnades möjligheten att köpa lokaler i Brevens bruk. Inne i Örebro var företaget trångbott och dessutom var det hyrda lokaler. Nu äger man lokalerna och det finns utvecklingsmöjligheter.

— Vi flyttade hit verksamheten i 36 fulla långtradare. Vecka 27 stängde vi produktionen i Örebro, vecka 32 dag tre rullade fyra av fem produktionslinor, dag fem rullade alla. Veckan efter var vi uppe på två skift i fabriken, berättar Patrik Setterman, platschef.

Många anställda pendlar från Örebro. Hur fungerar det?

— Vi har ett par minibussar som går från Örebro, men det är klart att flera av våra medarbetare har inte längre cykelavstånd till arbetet. Vägen är heller inte den bästa med alla djur i omgivningen, lokalerna däremot är bra för vår verksamhet, fortsätter platschefen.

Vid en av maskinerna som spottar fram plåtprofiler står Bea Jörgensen från Brevens bruk och Emma Algotsson bosatt i Kilsmo, de tillhör nytillskotten av anställda sedan flytten.

Hur känns det att kunna arbeta nära hemorten?

— Jag är timanställd, men visst är det skönt att bara ha sju kilometer till jobbet och jobbet som sådant är helt okej, säger Emma Algotsson.

— För mig är detta helt nytt. Jag har en provanställning som jag nyss påbörjat, men visst är det skönt att ha gångavstånd till jobbet, säger Bea Jörgensen.

Patrik Setterman säger att företaget kommer att rikta sig mot Sörmlandshållet framöver för att hitta arbetskraft till produktionen.

Rullprofil AB arbetar med profilering av plåt och då kan det handla om allt från balkar till innertak. En produkt som kan växa är färdiga väggsektioner. Företaget är uteslutande underleverantör till andra industrier och har för närvarande en bra orderingång men platschefen betonar att det kan svänga en del under året beroende på när det byggs.

— I takt med att det byggs för fullt året om numera så är det inte lika stora svängningar som tidigare, säger Patrik Setterman.

Rullprofil AB

Ursprungsföretaget är från slutet av 50-talet. Inriktning på bockning av rullband i metall genom valsning. Företagets styrka är stort antal valsar för profilering. Omsättningen är 40 miljoner kronor och företaget har 21 anställda.

Läs mer om dessa ämnen

Brevens brukNäringsliv