• Vd Håkan Persson tillsammans med försäljningschefen Mikael Sund ute i fabriksdelen av Flensföretaget som är inne i en stark expanderingsfas. Foto:
  • Petter Bengtsson jobbar på koppelbuffrarna. Foto:
  • Stötdämparna kan bli ordentligt långa. Foto:
1/

Flensföretaget med globala kunder expanderar

Flen

Få i Flen vet nog om att ett företag på orten har kunder runt om i hela världen och har bidragit till gigantiska byggnadskonstruktioner. Nu växer Dellner Dampers och letar efter mer personal.

Dellner Dampers är inte ett vida känt företagsnamn men deras produkter påverkar i tysthet de flestas vardag.

— Vi är ett litet företag men säljer över hela världen till stora krävande kunder. Allt från att komma på idéerna, utveckla produkterna till att tillverka och sälja dem sköts här. Det är ett fascinerande litet företag, säger vd Håkan Persson.

Bolaget tillverkar buffertar och stötdämpare till bland annat tågindustrin, större broar och kranar.

— Stötdämparna agerar i både kompression och expansion medan buffertar tar emot kraft i en riktning. De sitter också som skydd på tåg och kranar. De gör att man kan bygga högre och lättare, dämpa ljud, ge bättre komfort eller högre fart och längre livslängd på utrustningen, säger försäljningschefen Mikael Sund.

Företaget som exporterar 95 procent av sina produkter, har ungefär 40 anställda och omsätter 75 miljoner har sin största marknad i tågbranschen.

— Nästan 70 80 procent har vi på tågsidan, spårvagnar och tunnelbana. Vi levererar till de stora tågtillverkarna i hela världen som i princip är marknadsledande i sina segment. Vi är rankade som topp tre i världen som leverantör av stötdämpare och buffertar till tågindustrin och nummer ett när det gäller bro-dämpare, säger Sund.

Kundkatalogen innehåller storföretag som Siemens och Bombardier och de har också sålt till Nasa. Deras produkter sitter på över 30 av de största broarna i världen.

— Vi har fördubblat omsättningen de senaste fyra åren. Dels har vi tagit fram nya produkter till tågindustrin, den och tunnelbana och spårvagn är expansiva industrier när många länder investerar i infrastruktur. Vi expanderar också genom att avsätta pengar och energi till att utveckla utan att ha kundorder till segment där vi ser att vi kan växa i framtiden, säger Håkan Persson.

Nu behöver man nyanställa, både bland produktionspersonal och på tjänstemannasidan.

— Vi rekryterar för fullt, i produktion måste man kunna montera och vara lite teknisk, man bygger hela sin order från ax till limpa, säger Bengt Karlsson, produktionschef.

— Vi söker också en inköpschef och en innesäljare just nu, men det kan bli flera framöver om vår expansion blir som vi har tänkt. Sammanlagt är det sex sju tjänster. Vi använder två olika rekryteringsföretag för att rekrytera tjänstemännen och intresserade kan ju höra av sig till mig, säger Håkan Persson.

Exporterar det mesta

Dellner Dampers är en del av Dellnergruppen sedan 2003.

Dellnergruppen har sin huvudproduktion utanför Falun och är en av världens tre största tillverkare av tågkoppel.

Företaget i Flen har drygt 40 anställda och tillverkar buffertar och stötdämpare till tågindustrin, kranar och broar.

Omsättningen är cirka 75 miljoner.

Företaget exporterar 95 procent av sina produkter.

Bland kunderna finns stora företag som Bombardier, Siemens och Hyundai Rotem.