Ebba Bauer Zetterblom fick en snilleblixt och försåg Linda Johansson med en elcykel för att ta sig mellan städuppdragen i Katrineholm. Foto:

Annorlunda lösning för körkortslösa

Katrineholm

Det har blivit svårare och svårare att få tag på personal med körkort. Körkortet är dyrt och de flesta unga prioriterar annat än att ta ett körkort. Ebba Bauer Zetterblom, vd på företaget Städarna, är bekymrad.

Ebba Bauer Zetterblom är ansvarig för det snabbt växande Städarna i Katrineholm och hon är ständigt på jakt efter personal till företaget. Men hon har märkt av ett problem den senaste tiden.

– Många unga tar inte körkort längre och det ställer till bekymmer för oss. Om teamet ska vara i Vingåker eller Julita under förmiddagen och Katrineholm för att städa måste någon kunna köra. Vi har ett ganska stort geografiskt område där vi är verksamma. Jag har förståelse för att det är dyrt så det blir ett moment 22. Inga pengar, inget jobb och då har man heller inte råd att ta ett körkort, säger Bauer Zetterblom.

Men hur löser ni det, ni måste ju ha personal?

– Vi gör på en del olika sätt. Ett kan vara att vi ger korttidsanställning som blir fast om personen tar ett körkort. Ett annat är vårt senaste projekt. Jag såg att kollegor hade skaffat elcyklar som är utrustade så att utrustningen går att ta med. Nu har jag gjort ett försök med Linda Johansson som har varit med oss sedan starten och saknar körkort. Hon använder elcykel när hon utför städuppdrag i Katrineholm. Hon fick tillgång till cykeln förra sommaren.

– Det är kanonbra och dessutom miljövänligt. Jag trodde att det skulle bli besvärligt under vintern men tack vare att cykeln har tre hjul är den stadig, än så länge har det gått över förväntan. Den går fort, mycket fortare än man kan tro, trots att motorn är en hjälpmotor och att det går att cykla den också, berättar Linda Johansson.

Cykeln är utrustad med ett förvaringsutrymme fram så städaren kan få med sig den utrustning som behövs.

– Vi ska utvärdera försöket, men det lutar redan mot att vi kommer att köpa in fler likadana cyklar. Jag ser det som ett bra komplement till att köra bil i stan. Trots allt ser jag ändå att huvudproblemet är att ungdomarna inte vill eller tar körkort, kanske det skulle ingå i skolundervisningen, men jag har ingen lösning, säger Ebba Bauer Zetterblom.

Elcykel

Cykeln ska vara utrustad med en motor på högst 250 watt och inte ger tillskott vid högre hastighet än 25 km/h.

Motorn ska vara konstruerad för att ge hjälp när trycket på tramporna ökar vid tillexempel backar eller motvind.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmEkonomi/Företag
Relaterat