Dags att börja prioritera vatten i kranarna, skriver debattören. Foto:

Utvecklingen är en del av klimatförändringarna

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Nyligen slog Statens Geologiska Undersökning larm om de låga grundvattennivåerna i Sverige. Förra sommaren var det främst sydöstra delarna som var drabbade, men nu till sommaren riskerar nästan halva landet vattenbrist.

Den här utvecklingen är en del av klimatförändringarna. Uppvärmningen gör att nederbörd kommer alltmer sporadiskt vilket gör att grundvattnet inte fylls på tillräckligt ofta. Och när regnet väl kommer så kan mängderna vara för stora för att tas upp av marken. Vi får både vattenbrist och översvämningar.

Utvecklingen är inte alls naturlig, utan har drivits på av fossilbolag vars hela affärsidé leder till klimatkaos. Det första motståndet vi kan göra är att se till att våra kommuner, universitet och pensionspengar inte investeras i en destruktiv industri. Det är dags att divestera ur fossila bränslen, och börja prioritera vatten i kranarna.

Christian Tengblad, Fossil Free Sverige

Läs mer om dessa ämnen

DebattDricksvattenKlimatförändringar