Ingen ska känna att tandvård är något för rika, skriver Vänsterpartiet. Foto:

Tandvård ska inte kosta mer än 2 000 kronor

Insändare

Vi möter personer som generat eller argt pekar in i sin mun, som berättar att de inte haft råd att laga sina tänder, som dragit ut tänder för att det varit det billigaste alternativet, som berättar om dyra lån och att de behöver avstå från nöje för att kunna få kunna äta, kyssas och le.

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Så här ska det inte behöva vara!

Idag har tandhälsan blivit en klassmarkör. Sedan tandvårdsmarknaden avreglerades har priserna stigit kraftigt.

De höga kostnaderna för undersökning och behandling gör att de som tjänar minst besöker tandläkaren mer sällan eller tvingas avstå från tandläkarbesök. Vi har tillsammans med regeringen genomfört flera reformer för att förbättra tandhälsan. Fler unga får kostnadsfri tandvård.

Vi har sett till att tandvårdsbidraget fördubblas och för många äldre mer än så. Men det räcker inte!

Vi vill införa ett riktigt högkostnadsskydd i tandvården. Ingen ska känna att tandvård är något för rika eller behöva skuldsätta sig för att kunna ha en god tandhälsa. Tandvården ska inte kosta mer än 2 000 kr, kostnader därutöver ska subventioneras fullt ut.

Detta gäller kostnader för den enskilde under en 12 månaders period.

Vi föreslår även att en nationell taxa införs som ett tak på vad en behandling får kosta, oavsett vårdgivare.

Patienter ska veta vad de kan räkna med för kostnader då de går till tandvården. Kostnaden för förslagen har beräknats till 4,5 miljarder kronor per år.

En ekonomisk politik för jämlikhet, där de rikaste i samhället bidrar mer än idag gör det möjligt att frigöra de medel som krävs för att säkra reformen. Det räcker nu. Med Vänsterpartiet får du ett Sverige för alla – inte bara för de rikaste.

Häng med, rösta på Vänsterpartiet med den blå valsedeln också!

Roja Mahmoudi, Eskilstuna, Landstingspolitiker och landstingskandidat nr 3 för Vänsterpartiet

Elinor Sundén, Nyköping, Politisk sekreterare och landstingskandidat nr 5 för Vänsterpartiet

David Aronsson, Landstingspolitiker och landstingskandidat nr 6 för Vänsterpartiet.

Läs mer om dessa ämnen

Insändare