I stället för nya köttsubventioner bör regeringen värna miljön och folkhälsan genom att satsa på effektiva åtgärder för minskad köttkonsumtion. Det kan till exempel inkludera en köttskatt och sänkt moms på vegetabilier, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag. Foto:

Regeringsförklaringen sviker framtidens växtbaserade livsmedelsindustri

DEBATT

Regeringsförklaringen 2019 grusar hoppet om en grön skatteväxling inom livsmedelspolitiken. Istället deklarerade statsminister Stefan Löfven att ett kraftfullt bondepaket ska tas fram för att stärka svensk livsmedelsproduktion.

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Det öppnar tyvärr upp för fortsatta massiva bidrag till djurindustrin, i linje med livsmedelsstrategins målsättning om ökad svensk animalieproduktion till 2030, vilket innebär ett enormt stort bakslag för miljön och världens biologiska mångfald.

Svenskens köttförbrukning minskade kraftigt under 2017 och 2018 enligt statistik från Jordbruksverket. I en ny Ipsos-undersökning uppger fyra av tio svenskar att de under det senaste året har minskat eller avstått helt från kött av klimatskäl. Det oerhört tråkigt att S-MP-regeringen nu väljer att fortsätta motverka denna mäktiga, gröna och folkliga vegovåg.

Regeringen bör inte gå i armkrok med ett särintresse vars vinstintresse frontalkrockar med allmänhetens intresse av en bra miljö med rik biologisk mångfald. Studien “The Biomass Distribution on Earth” publicerad i National Academy of Sciences visar att 96 procent av däggdjurens biomassa globalt utgörs av människan och människans boskapsdjur. De vilda däggdjuren utgör bara 4 procent. Det är en miljökatastrof av kolossala dimensioner.

En av världens främsta medicinska tidskrifter, The Lancet, föreslog nyligen att kött- och mjölksubventioner skrotas.

Detta för att stödja allmänhetens oerhört viktiga omställning till en hälsosam och miljövänlig kosthållning. Det står att läsa i den omfattande rapporten “The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change” författad av Lancet Commission on Obesity.

I FN-rapporten Livestock's long shadow konstateras att en indikation på livsmedelsindustrins stora inflytande på politiken är att 32 procent av jordbruksföretagens inkomster i OECD-länderna kommer från bidrag. Det gäller särskilt mjölk- och nötköttsindustrin. Den göds av en permanent bidragskarusell av ofantliga mått, med förödande konsekvenser för miljön och skattebetalarna.

Det är högt tid för regeringen att kapa de täta banden med djurindustrin. I stället för nya köttsubventioner bör regeringen värna miljön och folkhälsan genom att satsa på effektiva åtgärder för minskad köttkonsumtion. Det kan inkludera en köttskatt, sänkt moms på vegetabilier, mål om halverad köttkonsumtion och breda informationskampanjer om mat, miljö och hälsa.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Läs mer om dessa ämnen

Debatt