Svenska hjältar finns i Katrineholm

Efter att ha funnits i knappt två år fick organisationen Daca, med uppgift är att hjälpa utsatta barn, utmärkelsen Årets medmänniska. Priset delades ut på galan Svenska hjältar. Fyra av medlemmarna bor i Katrineholm.

Priset till Årets medmänniskor 2017 ska cirkulera mellan föreningens fem avdelningar. Här på plats i Katrineholm.

Priset till Årets medmänniskor 2017 ska cirkulera mellan föreningens fem avdelningar. Här på plats i Katrineholm.

Foto:

Övrigt2018-01-02 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Föreningens huvudsyfte är att hjälpa utsatta barn och ungdomar och i vissa situationer även ensamstående föräldrar som har det tufft ekonomiskt. Malin Wasberg och hennes man Anders, och paret Göran Pettersson och Ann-Katrin Pihl har alla engagerat sig i Daca, som står för Drivers against child abuse, Förare mot övergrepp mot barn.

‒Jag engagerar mig därför att det är många barn i dag som far illa, i olika situationer, både genom mobbning och sexuellt, säger Ann-Katrin Pihl.

Hon jobbar inom socialtjänsten och hennes klubbkamrat Malin Wasberg är sjuksköterska.

‒Jag är med i Daca för barnens skull, för det man kan göra för de här barnen som har det svårt. Just nu har vi många mobbningsfall som har hört av sig efter galan, säger Malin Wasberg.

Aftonbladet står bakom Svenska hjältar, som har flera kategorier. En är Årets medmänniska. Företrädare för Daca tog emot priset på galan som sändes i TV4 och på aftonbladet.se i december.

Organisationen hade då cirka 60 medlemmar, medlemsansökningar har strömmat till sedan dess. Det har även ansökningarna om hjälp gjort.

‒Vi försöker täcka hela landet, och vi har kompetensen i föreningen så att vi kan stötta, säger Malin Wasberg.

‒Många jobbar inom skolan, säger Göran Pettersson.

Den som är med i Daca, ska enligt reglerna köra motorcykel eller amerikanare.

‒Vi är många gamla raggare som är med, konstaterar Göran Pettersson.

Man måste uppvisa utdrag ur belastningsregistret för att visa att man inte har några domar på sig för brott mot barn.

‒Det måste man visa på årsmötet. Annars får man inte rösta, säger Göran Pettersson.

Blivande medlemmar är "prospects", aspiranter. Blir man antagen byts prospect ut mot member på västen.

‒Lite hojregler, säger Göran Pettersson.

Att vara fadder till en skyddsling och ge skjuts till skolan kan vara ett sätt att stötta och lyfta ett utsatt barn, förklarar Malin Wasberg. Förutom det spektakulära i att anlända på motorcykel eller i en uppseendeväckande bil till skolan, kan det också hjälpa barnets självförtroende på traven.

‒Att bygga upp självkänsla och egenvärde. Vi vill visa barnet att vi bryr oss om dig. Jag går upp extra tidigt för att skjutsa dig till skolan.

Att få pris för det de gör var mycket oväntat för medlemmarna.

‒Det är överväldigande, helt otroligt egentligen. Man känner, wow!, man jobbar som en självklarhet, och så blir man nominerad och får pris! Det trodde vi aldrig för två år sedan, säger Ann-Katrin Pihl.

På musikfesten Live & Jive, som arrangeras i Katrineholm första helgen i februari, kommer Daca att vara med och informera om sin verksamhet.

Daca

En rikstäckande motorförening med huvudsaklig uppgift att hjälpa utsatta barn och ungdomar.

Daca vänder sig till mc-förare och bilburna med amerikanska eller hot rod-fordon.

Alla medlemmar är kontrollerade via belastningsregistret hos polisen och innan någon får ta steget som fullvärdig medlem måste man gå igenom en aspiranttid som kan variera.

Föreningen har ett team av specialister som tar hand om ärenden som kräver professionell hjälp. Teamets huvudsakliga syssla är att analysera föreningens insatser, och slussar behövande till rätt instans internt och externt.

Källa: daca.nu

Läs mer om