Genom att minska sin mjölk- och köttkonsumtion så förleds allmänheten att tro att man bidrar till en minskning av växthuseffekten. Djur som idisslar släpper ut metangas vars växthuseffekt är 20 till 25 gånger starkare än koldioxidens.
Den viktiga och obesvarade frågan är hur stabil metangasen är i atmosfären innan den förenas med luftens syre och övergår till koldioxid och vatten. Den upplöses helt inom loppet av 10 till 15 år. Effekten av detta förändrar bilden fullständigt. En ko som mjölkar fem år och sedan slaktas har gett drygt 40 000 liter mjölk, och några hundra kilo kött. Vid slakten börjar dess metaneffekt att avklinga för att vara helt borta 10 till 15 år senare.
Ska barn sluta äta morotspuré? Morötter anses exempelvis mycket klimatsmarta, men omvandlas de till morotspuré för barnmat orsakar de större klimatpåverkan än ett kilo mjölk. En studie visade att ett kilo morotspuré släppte ut nära 1,5 kilo koldioxidekvivalenter i hela kedjan.
Ove Bergqvist