Kullbergska sjukhuset degraderas till vårdcentral?

Övrigt2013-11-13 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är det som håller på att hända med vårt fina Kullbergska sjukhus, med länets bästa sjukvårdspersonal? Nu läggs kolitenheten ner med omedelbar verkan så nu tvingas vi också åka till Eskilstuna alternativt Nyköping för att få hjälp med våra kroniska sjukdomar Ulcerös colit, Crohn med flera.

Att plötsligt lägga ner en enhet för att läkare saknas är skandalöst. Denna nedläggning borde i så fall bara vara temporär tills läkare har rekryterats. Någon borde slå näven i bordet och protestera mot alla de vansinnigheter som landstinget producerar. Var finns våra Katrineholmspolitiker? Gör något nu annars är snart hela sjukhuset borta. Dessa vårdnedskärningar som drabbar oss katrineholmare hela tiden är ett hån både mot oss och länets bästa sjukhus och dess fina personal. Känns som att man håller på att degradera Kullbergska till en vårdcentral. Dags för fackeltåg!

Det sägs att det är svårt att rekrytera läkare till sjukhuset. Detta är obegripligt, det måste vara något fel i rekryteringsprocessen. Man bör framhålla sjukhusets duktiga och trevliga personal när man rekryterar, samt påpeka vilka trevliga och ljusa lokaler som finns här. Kan det kanske vara så att det är den ständiga osäkerheten kring Kullbergska med alla nedlagda vårdenheter som gör att det är svårt att rekrytera? Skulle kanske gå att ordna studiebesök för unga läkare så att de själva kan se vilket bra sjukhus vi har. Närheten till Stockholm bör också framhållas.

Den 2 oktober i år skrev KK om att det skulle satsas 500 miljoner på Kullbergska. På frågan om någon av de nuvarande verksamheterna där ska läggas ner svarar Åsa Kullgren och Ann-Sofie Jacobsson nej. Nu den 31 oktober är nästa nedläggning redan ett faktum. Detta visar hur lite vi kan lita på våra landstingspolitiker.

Det är hög tid för landstingspolitikerna i Sörmland att vakna upp från sin skönhetssömn och börja arbeta aktivt för människors välbefinnande. Nu är det mycket prat och lite verkstad. Skulle det inte kännas bättre att aktivt hårdsatsa på vården och se till att få läkare till länets alla sjukhus?

Fp, S och Mp har majoritet och det är alltså de som bär ansvaret för neddragningarna på Kullbergska. Så här fördelar sig ledamöterna i landstingsfullmäktige: Eskilstuna 21, Nyköping - Oxelösund 14, Strängnäs - Mariefred 10, Katrineholm 8, Flen 5, Gnesta 3, Trosa 4, Vingåker 3, Kungsör 2.

Har besökt Mälarsjukhuset otaliga gånger. Opersonligare lokaler får man leta efter och personalen kan inte på långt när mäta sig med Kullbergskas. Vårdavdelningarna är trånga och toaletterna ostädade. Nyköpings lasarett upplevde jag som väldigt kaotiskt. Folk sprang omkring som yra höns. Otrevliga, trånga och opersonliga sjuksalar där man inte kan hålla på sin integritet.

Det bästa vore nog att skrota landstinget och skapa en ny vårdorganisation för att nå en mera jämlik vård. Gotland är ett exempel på hur bra det går att driva vård utan inblandning av landstinget. En annan lösning kan vara Norrtäljemodellen. Norrtälje sjukhus ägs till hälften av landstinget och till hälften av Norrtälje kommun.

I Norrtälje finns akutvård, intensivvård, röntgenavdelning med drop in, operationsavdelning med dygnetruntkirurgi. Där finns 96 vårdplatser. Sjukhuset tar emot 120 000 patienter varav 30 000 akutpatienter. I Norrtälje kommun bor 17 675 personer. Norrtälje ligger 68 km från Stockholm och 72 km från Uppsala.

Det verkar ju som att norrtäljeborna har ett intakt sjukhus med många vårdenheter trots det låga befolkningsunderlaget. Kanske vore en idé att ta reda på hur de lyckas rekrytera läkare.

En annan sak som borde beaktas i sammanhanget är miljön. Politikerna pratar ju mycket om vår miljö och hur den ska bli bättre. De pratar om att våra fossila tillgångar är ändliga och samtidigt uppmanar landstinget ännu fler att åka bil 12-14 mil på dåliga vägar för att få träffa en läkare i en kvart. Jag tycker att det är vansinnigt. Det är alldeles för många onödiga resor redan nu. Landstinget borde ta sitt ansvar för att förbättra miljön i stället för att försämra den.

Besviken patient

Läs mer om