Det händer mycket på Kullbergska sjukhuset och den sörmländska vården som helhet nu och under långt tid framöver. Det som sker handlar dock inte om någon degradering av vården i Katrineholm. Vården på samtliga sjukhus i länet ses över där frågan om vad som ska finnas var är en av de viktigaste. Uppdraget vi har i hälso- och sjukvårdsförvaltningen är att ge snabb, smidig, säker vård med hög kvalitet till omkring 300 000 personer i länet.
Dagens högteknologiska vård fordrar inom många specialiteter ett stort patientunderlag, vilket innebär att alla sjukhus inte kan ha allt. Därför koncentrerar vi vård som människor behöver sällan till färre platser och prioriterar bredare närvård som många behöver oftare till fler.
Kolitmottagningen på Kullbergska, som insändaren den 13 november handlade om, tog hand om cirka fyra patienter i veckan vilket är ett för litet underlag för att hålla en verksamhet igång. De patienterna tas nu emot i Nyköping och Eskilstuna där läkare och sjuksköterskor ger dem vård på bästa sätt. Centralisering av viss vård gör att kvaliteten ökar samtidigt som det blir mer attraktivt för personal att arbeta på en större mottagning. Vi har i dag exempelvis centraliserat viss kirurgi, hjärt- och cancervård med mycket bra resultat.
När det gäller Kullbergskas utveckling handlar det om fortsatta medicinska satsningar, bland annat inom hjärtsjukvård, diabetes, neurologi, geriatrik, palliativ vård, och mobil närsjukvård. Satsningar som görs för att ta tillvara och bygga vidare på de utmärkta resultat och den kompetens som redan finns på det väl fungerande sjukhuset och dels för att bygga ut vården på Kullbergska och göra den tillgänglig för hela länets invånare.
Svante Nyberg
Chef för division medicin, landstinget Sörmland
Jörgen Striem
Hälso- och sjukvårdschef, landstinget Sörmland