Bevattningsförbud beror på tekniska problem

Svar på insändaren "En förklaring önskas, SVAAB" i Katrineholms-Kuriren den 11 juli.

Den höga vattenförbrukningen under torkan har lett till problem med ökad andel partiklar in i vattenverket i Katrineholm. Därför tvingades Sörmland vatten införa bevattningsförbud, skriver bolaget i en replik.

Den höga vattenförbrukningen under torkan har lett till problem med ökad andel partiklar in i vattenverket i Katrineholm. Därför tvingades Sörmland vatten införa bevattningsförbud, skriver bolaget i en replik.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-07-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 13 juni gick vi ut med bevattningsförbud i Katrineholms kommun då tekniken i reningsprocessen blev belastad till följd av den ökade efterfrågan på vatten. Vi förstår till fullo att det skapar frågor och funderingar och vi är tacksamma för alla som har hört av sig till oss. Det har skrivits insändare i tidningen och frågor har ställts, både till oss och till kommunen, gällande bevattningsförbudet och vattentillgången. Vi uppskattar att vi har engagerade kunder som får oss att utveckla vår verksamhet och vårt sätt att kommunicera.

Onsdag 11 juli ändrade vi bevattningsförbudet i Katrineholms kommun till att enbart gälla dagtid mellan klockan 06.00-20.00. Det är nu tillåtet att vattna kvälls- och nattetid och tidpunkten är vald för att få en jämnare fördelning av vattenförbrukningen över dygnet. Nu när vi lättar på restriktionerna kring bevattningsförbudet vill vi samtidigt redogöra för de tekniska problem som vi haft.

Katrineholms vattenverk har ett konstgjort grundvatten, vilket innebär att sjövatten pumpas in i en ås och långsamt filtreras genom marken innan vattnet tas upp i brunnar på åsen och pumpas vidare till vattenverket för fortsatt rening.

Sörmland Vatten har borrat ytterligare två intagsbrunnar på åsen som nu håller på att driftsättas. Samtidigt som vi sedan i början av maj haft värmebölja som inneburit att vattenförbrukningen har ökat med 35–40 procent mot det normala. Detta har lett till att ett överuttag sker ur de befintliga brunnarna på åsen som gör att vi får mycket högre andel partiklar in till vattenverket. Innan de nya brunnarna tagits i drift så har vi fått lov att minska vattenuttaget från de befintliga brunnarna på åsen för att komma till rätta med problemet med partiklar. Detta innebar också att vi var tvungna att gå ut med restriktioner om ett bevattningsförbud.

Tillgången på vatten i åsen är god och det råder ingen som helst brist utan vårt arbete nu är att sänka partikelnivån i vattnet in till vattenverket.

Sörmland vatten är inte ensamma om att införa bevattningsförbud i nuläget utan en tredjedel av Sveriges kommuner har bevattningsförbud eller restriktioner om sparsamhet.

Vårt ansvar som huvudman är att leverera dricksvatten för hushållsändamål enligt Lag om allmänna vattentjänster, därav vädjar vi att ni följer Sörmland vattens bevattningsförbud samt tar rekommendationer om sparsamhet på allvar.

Sörmland vatten och avfall AB

Läs mer om