Saklig debatt om krävs om djurförsök

Djurförsök utförs bland annat vid Göteborgs universitet. Men är det verkligen nödvändigt och rätt, frågar sig skribenten.

Djurförsök utförs bland annat vid Göteborgs universitet. Men är det verkligen nödvändigt och rätt, frågar sig skribenten.

Foto: FREDRIK PERSSON

Katrineholm2019-04-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sex oskyldiga hundar offrades på vetenskapens altare när labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri avlivades efter att ha utsatts för försök om tandimplantat. Var dessa försök meningsfulla och gav ny och värdefull kunskap? Nej, säger professor emeritus i parodontologi Lars Folke som menar att sådana försök inte längre bidrar till vetenskapliga framsteg. Han har sagt att det är effektivare att studera det kliniska utfallet på människor (GP 190218).Forskarna är alltså inte eniga om att dessa försök var nödvändiga.

Som lekman skulle jag vilja att forskarna fick stå till svars och förklara utförligt varför dessa försök var nödvändiga att göra.Men de viktigaste argumenten handlar kanske inte om hur effektiva djurförsök är, inte heller vad vi ska ersätta dem med. Frågan är om det är rätt att utsätta djur för plågsamma djurförsök överhuvudtaget när det finns andra alternativ.

Vill vi verkligen att djur ska behöva genomlida smärta och död för människans skull? Nej, jag tror att de flesta svenskar inte vill detta. I Nederländerna har man tagit fram en plan för hur man fram till 2025 kan fasa ut djurförsök. Vi som agerar på olika sätt för att stoppa djurförsöken hoppas att Sverige kommer att följa i Nederländernas spår och snarast utarbeta en plan för en utfasning av djurförsök. Vi måste kämpa för att en sådan tragisk och djupt sorglig händelse som med de sex labradorerna på Göteborgs Universitet aldrig mera upprepas.

Läs mer om