Pengarna hos tandläkaren ger dig hjälp av välutbildad personal som kan allt om tänder, skriver fluortanten. Foto:

Du får mycket för dina pengar hos tandläkaren

INSÄNDARE

Vad många kanske inte tänker på när de kommer till tandläkaren för sin årliga kontroll är vad de får för sina pengar.

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Därför vill jag nu precisera lite vad som görs på en tandläkarundersökning. Det skiljer ju sig givetvis lite från klinik till klinik men i det stora hela så gör vi ungefär lika.

Vi frågar hur din allmänhälsa är och om du äter några mediciner. Vissa mediciner ger muntorrhet vilket ökar kariesrisken. Blodförtunnande kan vara en risk om du behöver dra ut en tand.

Vissa kan ge tandköttsproblem. Har man sjukdomar som bland annat diabetes eller reflux så påverkas tänderna. Detta har vi kunskap om och ger dig rätt råd för att du ska hålla dina tänder friska.

Vi tar röntgenbilder för att diagnostisera karies, se om ditt tandben har drabbats av nedbrytning med tandlossning som följd. Vi undersöker din munbotten och slemhinnor för att upptäcka eventuell förändring.

Vi mäter dina tandköttsfickor för att se om ditt tandkött är friskt och inte har någon inflammation. Vi undersöker dina käkar och muskler för att utesluta bettfysiologiska besvär vilket kan leda till jobbig huvudvärk och problem med att tugga.

Till slut så kanske vi tar bort lite tandsten och putsar dina tänder vilket många brukar uppskatta.

Vi gör alltså en grundlig undersökning av dina tänder för att du ska kunna äta och le utan några problem.

Vi ger dig råd om hur du ska hålla din mun och tänder friska. Och skulle du ha något som behöver åtgärdas hjälper vi dig för att du så snabbt som möjligt ska bli frisk igen.

Allt detta får du för runt 800-1200 kronor. Beroende på ålder får du även 300/ 600 kronor per år i bidrag från och med 1 april.

Betänk även att du får hjälp av välutbildad personal. Tillsammans kan vi allt om tänder. Vi vet hur vi ska sterilisera och desinficera våra arbetsytor och instrument för att förhindra smittspridning.

Plus mycket mer.

Jag vet inte om det här fått dig att se på kostnaden på ett annat vis. Jag tycker iallafall att det inte är särskilt mycket att betala en gång om året för att få en hälsoundersökning gjord.

Tänk även på att det är helt frivilligt att gå till tandläkaren och att det inte är vi som bestämt att tänderna inte ingår i den övriga landstingstaxan.

Med vänlig hälsning, fluortanten

Läs mer om dessa ämnen

Insändare