Landstingsstyretmåste förändras

Det parlamentariska läget i landstinget är nytt2014-09-18 14:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under nästa mandatperiod blir det en ny majoritet i landstinget. Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet förlorade alla mandat och därmed makten.

Kritiken mot den politiska ledningen av landstinget har varit stark under den gångna mandatperioden. Utifrån den aspekten är det inte märkligt att de tre partierna som utgjort maktkoalitionen inkasserade röstförluster i söndags. Totalt sett ser de tre partierna ut att förlora åtta mandat, till sammanlagt 30 mandat. Det krävs 36 för att skapa majoritet.

Det nya partiet, Vård för pengarna, som ställde upp i landstingsvalet för första gången fick stort stöd av väljarna. Drygt 20 000 röster ger åtta mandat och partiet blir det tredje största partiet i landstinget efter Socialdemokraterna och Moderaterna som förlorade fyra mandat vardera. Visserligen får också Sverigedemokraterna åtta mandat, men det partiet har nästan 1 300 färre röster än Vård för pengarna.

Det ska nu bli intressant att se hur regeringsförhandlingarna i landstinget slutar. I ett första skede avvaktar säkert partierna det definitiva valresultatet, även om ingenting tyder på att resultatet kommer att förändras nämnvärt.

Den teoretiskt sett enklaste lösningen vore om valets stora förlorare – Socialdemokraterna och Moderaterna – enades om en politik. Ett sådant samarbete skulle ge majoritet. Men en sådan lösning är knappast tänkbar med tanke på den kritik som Moderaterna har haft och har mot nuvarande styre, som ju domineras av Socialdemokraterna.

Ändå kan en sådan lösning inte uteslutas. Det är förmodligen lättare både för Socialdemokraterna och för Moderaterna att kompromissa med varandra än det är för respektive parti att exempelvis få Vård för pengarna att rucka på sina åsikter, som ju grundas på mindre politik, mindre administration och mer vård. Och dessutom baka ihop politiken med flera andra partier. Det senare borgar inte för ett hållbart styre.

Företrädarna för det nya partiet kommer att göra nya intressanta erfarenheter. Det är alltid lättare att stå utanför och ha en åsikt om hur det bör vara, än att sitta med och försöka få förändringar till stånd. Tre av dem som stod på valsedeln för Vård för pengarna är läkare och det kan nog orsaka en viss frustration.

Vård för pengarna vill ju ha bort köerna genom bland annat en vård- och kostnadseffektivare organisation. Men när de sammanträder bidrar de på marginalen till att vårdköerna växer.

Det parlamentariska läget i landstinget är nytt. Inget av de traditionella blocken kan ensamma skapa majoritet. Inget av blocken vill ha med Sverigedemokraterna att göra och troligen vill inte heller något av blocken kompromissa bort makt i ett samarbete med Vård för pengarna.

Så då blir det – kanske – Åsa Kullgren (S) och Magnus Leivik (M) som bildar radarpar i fyra år.

Läs mer om