”Det enda vi inte kan göra är att tänka att vi inget kan göra”

Insändare

Vi håller på att konsumera sönder jordens känsliga ekosystem.

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

I förra veckan bröt sig ett isberg - stort som två Gotland - loss från Antarktis. Niohundra mil därifrån håller Stora barriärrevet på att blekas och dö ifrån oss. Ytterligare 1400 mil nordväst, i mittersta Afrika, svälter fler än 20 miljoner människor. FN vädjar om stöd. 1,4 miljoner barn riskerar att dö före årsskiftet om inte nödvändig hjälp kan mobiliseras. Orsak: extrem torka och konflikter. Åttahundra mil rakt norrut, i Arktis, smälter isarna snabbare än klimatforskarnas prognoser. Kollapsar Arktis kan det kosta världsekonomin mellan 60 och 800 tusen miljarder kronor, konstaterar 90 forskare i en rapport för Arktiska rådet.

Det enda vi nu inte kan göra, är att tänka att vi inget kan göra och vänta på att någon annan ska göra. Medier kan lyfta blicken och rapportera både det dagsaktuella och det systemaktuella. Företag kan lyfta blicken från kvartalsrapporten till det miljökonsekventa agerandet. Riks- och kommunpolitiker kan gå från tillväxtpolitik till hållbarhetspolitik. Och du och jag kan engagera oss för att omställningen ska ta fart, samtidigt som vi gör våra ekologiska fotavtryck allt mindre, allt lättare. Vi kan starta lokala initiativ för samtal och handling, vi kan agera för att valet 2018 blir ett val som i första hand handlar om den omställning vi alla är beroende av.

Pontus Björkman

Engagerad i Klimatvalet för Latinamerikagrupperna

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

InsändareMiljö
Relaterat