C: Vi samarbetar inte med extremister

INSÄNDARE

Ingen kommun i Sörmland saknar framtida utmaningar, vi är dock helt övertygade om att vår politik, räcker och blir över för att leda våra kommuner framåt.

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

När populist- och extremistpartiet Sverigedemokraterna går framåt i opinionen är det viktigt för väljarna att partierna tar ställning till eventuella samarbeten efter valet den 9 september.

Centerpartiet får ofta frågan vilka vi kan tänka oss att samarbeta med efter valet. Vi som är gruppledare i Sörmlands kommuner vill med detta inlägg göra klart: vi kommer inte att sätta oss i ett organiserat samarbete med SD. För oss är folkstyret alltför viktigt. Vi vill värna den liberala demokratin med press- och yttrandefrihet i ett samhälle där alla behövs och är lika mycket värda. Den värdegrunden är inte förenlig med SD:s politik, hur trevliga deras företrädare än är vid fikabordet i kommunhuset.

Utöver skillnader i värdegrund har SD i flera blockskiljande politiska frågor under mandatperioden röstat på den rödgröna regeringen, t.ex i viktiga frågor för näringslivet. Även om de har närmat sig alliansen på områden som skatter och vinstförbud är de fortfarande ett bidragsparti med en orealistisk ekonomisk politik som inte främjar jobb och tillväxt. De vill lämna EU, vilket skulle slå hårt mot svenska företag och vår välfärd, har en överraskande positiv inställning till Ryssland och är överdrivet skeptiska till NATO.

Centerpartiet är ett värdegrundat parti, som står upp för mänskliga rättigheter, medmänsklighet och öppenhet. Vi är en röst mot populism, extremism och främlingsfientlighet, för allas lika värde. Vi kommer att fortsätta försvara demokratin mot rasism, islamistisk fundamentalism, vänsterextremism och nazism. Vi verkar för kvinnors och mäns lika rättigheter samt demokratiska fri- och rättigheter. För oss ska Sverige vara en rättsstat.

En röst på Centerpartiet är en garant för att de grundläggande värderingar som gäller i en frihetlig demokratisk ska fortsätta tillämpas i framtiden.

Mattias Claesson, gruppledare Landstinget Sörmland

Arne Jonsson, gruppledare Eskilstuna

Martina Hallström, gruppledare Nyköping

Marianne Andersson, gruppledare Strängnäs

Mia Nerby, gruppledare Strängnäs

Inger Fredriksson, gruppledare Katrineholm

Karina Krogh, gruppledare Flen

Martina Johansson, gruppledare Trosa

Bo Höglander, gruppledare Oxelösund

Håkan Ekstrand, gruppledare Gnesta

Lars-Ove Winberg, gruppledare Vingåker

Gunnar Österberg gruppledare Vingåker

Läs mer om dessa ämnen

Insändare