Svar till insändaren "Ta tillvara möjligheterna inom kulturturismen" publicerad 9 oktober
Det är bara att beklaga att Kjell Arne Persson och föreningen Vråfolket inte har uppfattat Katrineholms kommun och kultur- och turismförvaltningen debatterande i frågan gällande samarbeten och offentlig gestaltning av Glysa-rondellen. Ett flertal inlägg på sidorna Fritt ur hjärtat och debattartikel på kultursidan har skrivits av representerande tjänstemän, det har även förekommit debatter via lokalradion i ämnet där även Kjell Arne Persson själv deltagit. Kultur- och turismförvaltningen har också haft möten med föreningen i frågor som berör utveckling och samarbeten med föreningen Vråfolket. Vi tycker inte detta är att hålla sig tyst och vara overksam.
Under de senaste åren har, som vi tidigare belyst i andra svar till representanter för föreningen Vråfolket, Katrineholms kommun gjort en medveten satsning på den offentliga konsten genom bland annat Kreaturstorg, Fru Krokodil, Motorisk scenografi, Änglaspel samt Blåklockan. Allt i syfte att skapa ett attraktivare Katrineholm för boende, nya katrineholmare samt besökare till vår kommun. Ska vi utveckla vår kommun behöver vi göra det inom alla områden och den offentliga konsten är ett bidrag till utvecklingen av Katrineholm som plats.
När det gäller rondellen vid Glysas grav så har vi, som vi i andra svar berättat, valt att utforma utsmyckningen som en tävling där temat är Katrineholms historia. Det betyder att konstnären fritt har att tolka det han eller hon anser som en viktig del av densamma. Inköp av konst och offentlig utsmyckning utgår från kommunens vision Läge för liv och lust med ett kulturliv där det finns utrymme för kreativitet, där kulturlivet är brokigt och skapar upplevelse och inspiration. Den offentliga utsmyckningen ska kännetecknas av kvalitet och mångsidighet. Med kvalitet menas bland annat originalitet, skicklighet och gestaltning. Med mångsidighet, olika konstinriktningar och konstnärskap.
Det är vår uppfattning att Vråkrukan inte lever upp till de krav som ställs på kvalitet och mångsidighet.
Vi är däremot, precis som Vråfolket intresserade, av att lyfta fram Katrineholms historia/kulturarv där Vråkulturen utgör en del. Arbetet med att levandegöra Vrå kan ske som i dag med Vrådagen, guidningar och teater eller genom att, som Sörmlands museum föreslog i sin utredning, rikta verksamheten mot arkeologi – i teori och praktik, att Vrådagen är en del av Riksantikvarieämbetets arkeologidag, att Vrådagen innehåller olika teman från år till år med mera. Det kan också ske i form av den utställning som Vråfolket ska ha i Hörnet på Kulturhuset Ängeln eller genom program/seminarier i olika former.
Per-Olof Millberg
Förvaltningschef
Truls Olin
Chef Allmänkultur