Vingåker kan bättre när det gäller energin

"Vingåker ligger bra till när det gäller energin – men vi kan bättre", skriver Vingåkers kommunalråd, Annelie Bengtsson (S).

"Vingåker ligger bra till när det gäller energin – men vi kan bättre", skriver Vingåkers kommunalråd, Annelie Bengtsson (S).

Foto: Stina Jarperud

Insändare2022-09-01 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Energikontorets nya energiöversikt visar att vi i Vingåkersbygden är duktiga på att hantera energifrågorna. På två år har vi minskat hela Vingåkers energianvändning med nästan 25 procent! Koldioxidutsläppen sjunker, vilket är bra för miljön och för Vingåkersbygdens folk. 

Men, småhus och transporter är energislukare. Bortåt 65 procent av energin vi gör av med kommer från el, bensin och diesel. De två energislag som orsakar de största koldioxidutsläppen är bensin/diesel och el och det är från transporter och industrin/byggsektorn som en bit över hälften av utsläppen kommer.

Vi är på gång men vi kan bättre! Vi tror på stora lösningar, bland annat solenergi, men den planeringen tar tid. Socialdemokraterna ser också åtgärder som kan göras nu. Vi ser att fler laddstolpar kan hjälpa till att få fler att välja helt eller delvis eldrivna bilar.

Socialdemokraterna anser att i mångt och mycket kan kommunens egna verksamheter bli mer energieffektiva. Det kostar i investeringar, men både miljön och ekonomin går plus på lite längre sikt.

Verksamhetens fordon behöver användas mer effektivt och en översyn över körslingor behöver genomföras.

 Vi Socialdemokrater vill därför redan nu: Bygga fler laddstolpar i alla delar av Vingåkersbygden.

Öka takten i omställningen till förnybar energi i kommunens verksamheter.

Effektivisera samhällsservicen genom bättre samordning för att minska onödiga transporter.